Njemačka policija traga za trojicom opakih terorista, građani poslali više stotina prijava

FOTO: UNSPLASH

Teroristička trojka pripada tzv. trećoj generaciji RAF-a, koja se smatra odgovornom za nekoliko ubojstva

HINA | 19. VELJAČE 2024. | 14:40

Njemačke vlasti intenzivirale su potragu za troje nikad uhićenih terorista Frakcije Crvene brigade (RAF), a u subotu je zbog potrage za jednim od terorista blokiran željeznički promet u Wuppertalu na zapadu Njemačke.

„Sumnja da se na kolodvoru u Wuppertalu nalazio odbjegli terorist Ernst-Volker Staub se nije potvrdila“, priopćila je policija u ovom gradu.

Njemačke vlasti su posljednjih dana intenzivirale potragu za preostalo troje terorista RAF-a Staubom te Danielom Klette i Burkhardom Garwegom te su preko popularne TV emisije javnog servisa ZDF zamolili građane za pomoć, nakon čega su pristigle stotine dojava o mogućem prebivalištu trojke koju su njemački mediji zbog poodmakle dobi nazvali „RAF umirovljenici“.


Staubu, Klette i Garwegu se pripisujenekoliko oružanih pljački na transportere novca i supermarkete koji su se dogodili nakon što je RAF 1998. proglasio raspuštanje i prekid aktivnosti. Klette se također sumnjiči i za sudjelovanje u napadu na tadašnju zgradu Veleposlanstva SAD-a 1991. u Bonnu.

Teroristička trojka pripada tzv. trećoj generaciji RAF-a, koja se smatra odgovornom za nekoliko ubojstva, između ostalog i direktora Deutsche Bank Alfreda Herrhausena.

RAF je proizišao iz ljevičarskih studentskih pokreta s kraja šezdesetih, a među najpoznatije pripadnike spadaju Andreas Baader i Ulrike Mainhoff. RAF se tereti za brojne napade uperene protiv američkih ustanova i simbola kapitalističkog sustava u Njemačkoj, u kojima je poginulo najmanje 30 osoba, a tijesno su surađivali i s ostalim terorističkim organizacijama poput palestinskog PLO-a.

Razdoblje aktivnosti RAF-a te posebice tzv. Njemačka jesen 1977., kada je izvršen velik broj napada, ubrajaju se u najdramatičnije djelovenjemačke poslijeratne povijesti.

Posljednjih godina je intenzivirana potraga za odbjeglim pripadnicima RAF-aizmeđu ostalog i zbog napredaka u forenzici koji su omogućili bolje povezivanje uzoraka DNK s mjesta brojnih zločina s konkretnim osobama.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.