Nikšić nakon sastanka: Na Zakonu o sudovima lomimo koplja i pokušavamo naći kompromis

Sljedeći domaćini sastanka su iz HDZ-a

BILD.BA | 6. RUJNA 2023. | 16:32

Lideri stranaka koalicijskih partnera koji čine vlast na državnoj razini u Bosni i Hercegovini sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o aktualnim pitanjima u smislu usvajanja važnih zakona koji su potrebni za napredak BiH na putu ka Europskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše stranke (NS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nermin Nikšić, Elmedin Kokanović, Edin Forto, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Nikšić je, kako prenosi Fena, nakon sastanka novinarima kazao da se sastanak protekao bez problema iako postoji dosta stvari na koje koalicijski partneri različito gledaju, ali to smatraju prednošću i otvoreno iznose stavovi kako bi se došlo do određenih rješenja.


– Kada se tako radi ima pomaka, usvojeno je pet zakona u državnom parlamentu. Nije vrijeme za euforiju nego je ovo korak ka uspostavljanju funakcionalne vlasti na razini BiH da se ostave po strani neke stvari i da se dogovaramo oko čega možemo u interesu građana BiH – dodao je.

Naveo je da je zajedničko opredjeljenje da je budućnost BiH u Europskoj uniji zbog čega je najavio da će se u narednom razdoblju raditi na ispunjavanju tih uvjeta, a najavio je da će za 15 dana biti organiziran novi sastanak o ostalim zakonskim rješenja koje treba usvojiti.

Osvrnuo se na najavljeni dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi se sutra trebao razmatrati Nacrt zakona o sudovima. Taj zakon ranije nije dobio podršku na Vijeću ministara BiH zbog, kazao je tada rekao Konaković, određenih nesuglasica oko vjerskih pitanja.

– Zakon o sudovima je jedna teška tema. Oko nje lomimo koplja, pitanja nadležnosti sudova, pitanja sjedišta sudova, pitanja vjerskih prava unutar tih zakona. Dakle, nešto je oko čega zaista vodimo ozbiljnu polemiku i pokušavamo naći kompromis – kazao je Nikšić.

Lideri su posljednji susret imali u Istočnom Sarajevu 22. kolovoza kada je dogovoreno usvajanje zakona koji su dio prioriteta iz Mišljenja koje je Europska komisija stavila pred BiH dodjeljujući joj kandidatski status za članstvo prošle godine.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je da su razgovarali o tri bloka, te da je prioritet europski paket.

“Drugi blok su svi zakoni koje je potrebno donijeti, koji nisu nabrojani kao top prioriteti u onih 14 prioriteta. Treći blok su projekti, novac, istočna konekcija i sve ono što treba da se događa. Na sva ova tri bloka ćemo se kretati”, naveo je Forto.

Sljedeći domaćini sastanka su iz HDZ-a, najavio je, i izrazio nadu da će tada imati paket koji mogu objaviti.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, rekao je da pet zakona koji su do sada usvojeni su jednako važni svima, te da će donijet korist svim građanima BiH.

“Zakon o sudovima je jedna teška tema, na njoj lomimo koplja, pokušavamo pronaći kompromis. Zakon o sukobu interesa je isto stvar i materija koja se kreće, uvažen je veliki broj sugestija“, istaknuo je.

Kazao je da danas nisu proizveli neka nova rješenja, te da se radilo o jednom tvrdom sastanku, ali, dodaje, nakon takvih obično dolaze neka nova rješenja.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.