Nepodnošljiva lakoća nepoštivanja institucije predsjednika Hrvatske 

FOTO: BRANKA SOLDO/FENA

Pripadnike HVO-a danas i općenito ne odlikuje Zoran Milanović. Odlikuje ih institucija Predsjednika Republike Hrvatske

IVAN CRNJAC | 15. KOLOVOZA 2023. | 18:48

Kada se održe unutarstranački izbori u Širokom Brijegu i kada vidite kako je predsjednik stranačke organizacije HDZ-a BiH u tom gradu, a ujedno i gradonačelnik Miro Kraljević, doslovno pokrao iste te izbore, pomislite da ste vidjeli sve.

Ni blizu. Kraljević je poput Jamesa Camerona. Ako pomislite da ste vidjeli sve franšizom Terminator, on vas opali Titanicom. Samo, za razliku od kanadskog umjetnika i njegovih remek djela, Kraljević stvara remek nedjela. A zajedničko im je i to da ta (ne)djela vuku veliku lovu za sobom...

O krađi izbora u Širokom Brijegu, faraonskom načinu vođenja lokalnog HDZ-a, uhljebljivanju članova obitelji u javna poduzeća, sumnjivim projektima i poslovima smo pisali dovoljno puta da o tome znaju i ptice na grani.


Najnoviji gaf Mire Kraljevića je vezan za današnji dan i blagdan Velike Gospe ili Gospojine kako širokobriježani zovu ovaj dan. Danas je, naime, u Široki Brijeg došao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predstavnik važne institucije iz Hrvatske, države koja svakom Hrvatu ili njenom državljaninu predstavlja i znači nešto. Ona to posebno predstavlja ljudima iz ovih krajeva jer je nerijetko gledaju kao svoju (drugu) domovinu.

I onda se isti taj gradonačelnik usudi uopće ne sastati s čovjekom koji predstavlja tu instituciju pa makar da položi vijenac i zapali svijeću širokobriježanima koji su poginuli za to da bi on imao čime gradonačelnikovati već četvrt stoljeća. Sramotno.

Nije došao onako

Posebno je to sramotno u kontekstu razloga Milanovićevog posjeta. Nije on, naime, došao onako. Stigao je u Široki kako bi najvišim državnim priznanjima odao počast jednoj od bojni Hrvatskoga vijeća obrane - Poskocima - za doprinos tijekom Domovinskog rata. Da im kaže: Hvala vam na služenju, a da Hrvatima, gdje god živjeli, pokaže kako se treba odnositi prema onima koji su u ratu izlagali sebe da bi, među ostalim, mi danas mogli i raspravljati o tome jesu li se i koliko izložili. Jedno obično i malo: Hvala.

Otkako je predsjednik Republike Milanović je HVO smjestio na samu stalažu s ostalim hrvatskim veličinama. Doslovno mu je udahnuo novi život, rehabilitirao ga, i unatoč onom što govori dio politike i javnosti u Zagrebu i Sarajevu, sa zahrđale HVO spomenice skinuo trulež, hrđu i prašinu. Dao novi sjaj toj spomenici.

HVO je jedan od rijetkih simboličkih punktova bh. Hrvata. Vojska je to koja je branila svoj dom, kako u sukobu sa srpskim i JNA snagama, tako i u sukobu s muslimanskim i bošnjačkim snagama. HVO nije imao namjeru osvojiti Banjaluku ili Foču ili zauzeti Olovo i Kladanj. Doslovno je branio svoj dom, svoju baštu, svoju šumu i njivu i ona područja koja su bila nastanjena Hrvatima.

Skeptici neka malo pogledaju kako su Hrvati u BiH prošli na prostorima koje je kontrolirala Armija RBiH ili VRS pa neka sami sebi odgovore što je bila bit samog HVO-a. I to nema nikakve veze sa pojedinima unutar tog istog HVO-a što su činili zločine. Oni za iste trebaju odgovarati i biti kažnjeni.

Pripadnike HVO-a danas i općenito ne odlikuje Zoran Milanović. Odlikuje ih institucija Predsjednika Republike Hrvatske. Svaki Hrvat, ako imalo drži do sebe, trebao bi tu instituciju poštovati, neovisno o tome tko u tom trenutku sjedi u fotelji na Pantovčaku.

Uostalom, zašto Kolinda nije odlikovala HVO? Ona je bila "naša i prava naša", a Zoki je "partizančina i komunjara". Pa kako to, pobogu, da "partizančina i komunjara" odlikuje HVO, a "naša i prava naša" se toga baš i nije sjetila?

Odnos prema HVO-u

Zoran Milanović može pričati što god, može sutra 'zglajzati' koliko god, ali mu se odnos prema HVO-u ne može i ne smije zaboraviti. Naravno, za one koji do HVO-a drže.

Sramotno je da ga u Širokom Brijegu, baš na današnji dan, nije adekvatno dočekao prvi čovjek tog grada Miro Kraljević, još je sramotnije da se s njim nije sastao nitko iz vrha HDZ-a BiH. Žalosno je da se institucijom Predsjednika igraju i ponašaju prema istoj ovisno o tome tko je predsjednik vlade u Hrvatskoj i kakva je tamošnja dnevna politika. Otužno je i bijedno da odnosom prema Milanoviću HDZ BiH pokazuje kako u svemu mora slušati i slijediti sestru iz Hrvatske. I to ne čak ni stariju sestru. Samo sestru kojoj ne zna reći: Draga odvadi malo.

Širokobriježani zaslužuju gradonačelnika koji će poštivati institucije iz Hrvatske, a Hrvati u BiH stranku koja neće gledati što o nekoj ideji misli predsjednik vlade u RH ili šef HDZ-a.

Hrvati u BiH trebaju stranku koja će sa Zagrebom graditi partnerske, a ne poslušničke odnose. Zamislite da je u Bijeljinu ili Trebinje došao Aleksandar Vučić, a da ga nisu dočekali tamošnji gradonačelnik i vrh političke vlasti bh. Srba. Ne možete? Ni mi isto.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.