Nakon godinu dana: Bugarska i Crna Gora osudile rusku agresiju u Ukrajini 

Dvojica predsjednika odala su počast kod Spomenika Neznanom junaku u Sofiji, a zatim su se susreli u četiri oka, javila je BTA.

FENA | 20. VELJAČE 2023. | 15:32

Bugarska i Crna Gora kategorički su osudili rusku agresiju u Ukrajini, kazao je predsjednik Bugarske Rumen Radev na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem koji je boravio u službenom posjetu Bugarskoj.

Radev je dodao da je posjet Đukanovića jasan izraz dijaloga između Bugarske i Crne Gore. Bugarska je uvijek bila posebno snažan zagovornik europskog puta Crne Gore, dodao je.

Dvojica predsjednika odala su počast kod Spomenika Neznanom junaku u Sofiji, a zatim su se susreli u četiri oka, javila je BTA.


Radev je istaknuo nemjerljiv gubitak života, patnju i razaranja koje je rat prouzročio te izrazio podršku Ukrajini na njezinu putu i borbi za suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost.

Dodao je kako treba uložiti sve diplomatske napore da se rat što prije okonča kako bi se izbjegao rizik, ne samo za regiju, nego i globalno. Radev i Đukanović razgovarali su i o načinima prevladavanja posljedica rata.

Predsjednik Radev pozdravio je odluku Crne Gore da uputi kontingent u sastav multinacionalne borbene skupine u Bugarskoj s Italijom. Dodao je da su Bugarska i Crna Gora na putu sklapanja praktičnih sporazuma o razmjeni u području vojne obuke i vježbi.

Na susretu su istaknute duboke povijesne veze i zajedničke vrijednosti između Bugarske i Crne Gore, koja, kao članica NATO-a, također dijeli zajedničku odgovornost i mogućnosti da s Bugarskom radi na sigurnosti, miru i prosperitetu balkanske regije.

Radev je istaknuo da proces integracije u EU zahtijeva od svake zemlje zapadnog Balkana da poštuje obaveze i kriterije utvrđene u Europskoj uniji te da je vrlo važno da sve regionalne inicijative funkcioniraju u skladu s načelima dobrosusjedstva, uključivosti i rade na poštivanju ljudskih prava na lokalnoj razini.

Prometnu povezanost vidi kao osnovni problem i izazov Balkana te je izrazio uvjerenje da još nisu iskorištene sve mogućnosti, uključujući europske instrumente i mehanizme, kako bi se kopneno i zračno povezale dvije zemlje puno brže.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.