Na mladima svijet ostaje: Javio se Božo Ljubić, pogledajte što je rekao

Posebno je naglasio potencijale u područjima poljoprivrede i energetike.

HINA | 15. SVIBNJA 2023. | 18:15

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić najavio je da će to izvršno tijelo HNS-a, koje okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH, intenzivirati suradnju s vlastima u BiH i Hrvatskoj s ciljem korištenja europskih fondova i promoviranja projekata u brojnim područjima.

Glavno vijeće HNS-a BiH službeno je konstituirano danas nakon što je konačno izabrana Vlada Federacije BiH, a ranije i Vijeće ministara, čiji su vodeći ljudi, koji dolaze iz ovih stranaka, imenovani u šesnaest njegovih odjela. Zajedno s njima na čelu tih odjela su i direktori najvećih javnih kompanija kako bi koordinirali politike i projekte od strateškog značenja za Hrvate u BiH.

"Cilj je da ti odjeli budu kompatibilni s ministarstvima u Vijeću ministara i Vladi FBiH, ali isto tako s ministarstvima Republike Hrvatske. Nakon što je BiH dobila kandidacijski status u Europskoj uniji otvaraju se mnoge dodatne mogućnosti suradnje", rekao je Ljubić u izjavi za medije.


Posebno je naglasio potencijale u područjima poljoprivrede i energetike.

"Računamo da će se u sektoru poljoprivrede moći realizirati brojni projekti u suradnji s Republikom Hrvatskom, putem prekogranične suradnje i drugih fondova Europske unije", rekao je Ljubić.

Pojasnio je kako će se unutar odjela Glavnoga vijeća raditi na prijedlozima i projektima te izradi strategije. Najavio je kako je za BiH, ali i za Hrvate važan projekt povezivanja na plinovod s Hrvatskom putem Južne interkonekcije kojim bi se diverzficirala opskrba plinom s LNG terminala na Krku.

"Za nas je važna u tome dijelu suradnja u oblasti obnovljivih izvora energije, te izgradnje Južne plinske interkonekcije koja je projekt od strateškog državnog interesa jer diversificira opskrbu tim energentom, ali je i projekt od prvorazrednog nacionalnog interesa za Hrvate budući do sada jedino većinski hrvatski prostori u BiH nisu bili priključeni na plinovod", rekao je Ljubić.

BiH jedinu opskrbu plinom trenutačno ima Turskim tokom otkuda se plinom opskrbljuje iz Rusije. Uz novi plinovod s ruskim plinom Istočnom interkonekcijom, na čemu inzistiraju vlasti Republike Srpske, u Federaciji BiH rade je projektu plinskog povezivanja s Republikom Hrvatskom.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.