Ministar iz Ljubuškog teško podnio činjenicu da će biti smijenjen

ULAZ U LJUBUŠKI
FOTO: BILD.BA/DRAGAN MARIĆ
ČITATELJI OCIJENILI
5

Široki Brijeg već tradicionalno ima premijera i dva ministarstva. To su pravosuđe i branitelji. 

DRAGAN MARIĆ | 22. OŽUJKA 2023. | 11:46

Ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke David Grbavac više neće voditi resor MUP-a. Odlučio je to Gradski odbor HDZ-a BiH u Ljubuškom neki dan koji nije predložio Grbavca za to ministarstvo.

Već tradicionalno, MUP i ministarstvo financija su resori Ljubuškoga. S obzirom na to da je HDZ BiH stranka koja je osvojila najviše glasova u tom gradu i u Županiji te da ima većinu u Skupštini ŽZH, lokalna organizacija HDZ-a BiH iz Ljubuškog odlučuje o imenima ministara koje će poslati na prijedlog Županijskom odboru HDZ-a BiH.

Tko je doktor na čiju je polikliniku sinoć u Mostaru bačena bomba: Bio u HVO-u, kasnije pomoćnik ministra...


Potpom predsjednik Skupštine ŽZH (Ivan Jelčić, HDZ BiH Ljubuški) daje mandat za sastav vlade mandataru koji imenuje svoj kabinet, odnosno ministre. Mandatar bi trebao biti širokobriježanin Predrag Čović.

Široki Brijeg već tradicionalno ima premijera i dva ministarstva. To su pravosuđe i branitelji.

Ljubuški ima dopredsjednika vlade, ministarstvo financija i MUP. Posušje ima gospodarstvo i prostorno uređenje, a Grude zdravstvo i školstvo.

To je "sveto" nepisano pravilo HDZ-a BiH ŽZH koji je u županijskoj vlasti participirao uvijek osim u razdoblju između 2006. i 2010. godine.

Grbavcu teško palo

Županijski odbor koji je trebao biti održan prošloga petka nije održan pa se ni imena nisu usuglasila. Portal Bild.ba doznaje kako slučaj Davida Grbavca završena priča. Više izvora iz MUP-a i HDZ-a BiH u Ljubuškom nam je reklo kako je Grbavac razočaran ovom odlukom.

"Nije ni bio na sjednici Gradaskog odbora kada se odlučivalo o imenima ministara, dao je ostavku na mjesto predsjednika mjesne zajednice Humac, a najavio je da se povlači iz politike i da ga ta djelatnost više ne zanima", govori izvor iz HDZ-a BiH u Ljubuškom.

Izvor iz MUP-a kaže za Bild.ba kako je Grbavac izjavio da "više neće uopće dolaziti na posao".

U MUP-u kažu da je bio dobar ministar, da je odradio dobar posao i da ih je izenanadilo to što više neće biti ministar.

"Došao je nekako gotovo pa na pola mandata nakon što je bivši ministar Zdravko Boras dao ostavku, uhvatio se u koštac s poslom, ubrzo nakon toga došla je i korona i mnogo problema, bio je operativan, dobro je radio, sve je išlo u tom smjeru da obnovi mandat, ovo je očito čista politička odluka koju ne razumijem jer nisam dubinski uključen u procese", rekao je Bildu izvor iz MUP-a ŽZH, dojučerašnji kolega ministra Grbavca.

Ostatak županije poslao svoje prijedloge

Novi ministar unutarnjih poslova ŽZH bi trebao biti Ljubušanin Mladen Bebek. No, s obzirom na finčerovsku triler završnicu u slučaju Grbavca, ostaje da se vidi hoće li to biti tako.

Kada su u pitanju Široki Brijeg, Posušje i Grude, priča je tu završena jer su stranački odbori tih organizacija poslali svoja imena.

Široki Brijeg je predložio Kristijana Zovku i Mladena Begića, obojicu aktualnih ministara, Posušje je predožilo Zvonimira Širića i Darija Sesara, a Grude Tomislava Pejića i Ružicu Mikulić.

Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba