Mediji tvrde da Amerikanci i dalje špijuniraju njemačku vladu 

ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH

Do dokumenta koji je sad u jeku 'Pentagon-Leaks' afere izišao u javnost došlo se, kako javljaju mediji, prodorom u IT sustav.

HINA | 27. TRAVNJA 2023. | 16:30

Američke tajne službe i dalje špijuniraju njemačku vladu iako je nakon skandala s prisluškivanjem 2013. američka administracija najavila prestanak špijunskih aktivnosti, javljaju njemački mediji u četvrtak.

"Američke tajne službe su i nakon skandala sa špijuniranjem njemačkih političara 2013. špijunirale organe njemačke vlade", javlja javni servis ARD i tjednik Die Zeit pozivajući se na dokumente koji su nedavno dospjeli u javnost, u jeku tzv. "Pentagon-Leaks" afere.

Njemački mediji dobili su na uvid dokumente iz kojih je vidljivo da su američke tajne službe špijunirale njemačko ministarstvo obrane. Konkretno se radi o odnosima Njemačke i Kine na polju vojne suradnje i izvješću s jednog sastanka u veljači ove godine.


Kako ukazuju njemački mediji, sporan nije sadržaj materijala u kojem njemačko ministarstvo obrane procjenjuje kako ne bi trebalo surađivati s Kinom, nego činjenica da dokument pokazuje da su do njega američke vlasti došle nakon što su 2013. njemačkoj vladi obećale prestanak špijuniranja njemačkog državnog vrha.

Tada je otkriveno da američke tajne službe redovito, djelomice i iz prislušne postaje koja je smještena u zgradi američkog veleposlanstva u središtu Berlina, prisluškuju mobitele njemačkih političara, između ostalog i tadašnje kancelarke Angele Merkel.

Do dokumenta koji je sad u jeku "Pentagon-Leaks" afere izišao u javnost došlo se, kako javljaju mediji, prodorom u IT sustav.

Predstavnici njemačke vlade u svojoj prvoj reakciji na navode medija naveli su kako se slučaj prvo mora razjasniti s američkim kolegama.

Kako navodi Die Zeit, njemačka vlada je svjesna ovisnosti o podacima američkih tajnih službi, posebice u jeku rata u Ukrajini te nastoji ne kvariti odnose s Washingtonom.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.