
Kuhar Keith Taylor, koji je 1995. godine pripremao večeru za lidere mirovnih pregovora u Daytonu, nakon gotovo tri desetljeća ponovno kuha – ovoga puta za delegaciju NATO-a koja obilježava 30. obljetnicu Daytonskog sporazuma.
Taylor se prisjetio kako je kao 25-godišnji pomoćni kuhar radio u restoranu l’Auberge 1995. godine, kada je potpisan Daytonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.
Bio je dio tima koji je pripremao obroke za Richarda Holbrookea, glavnog američkog mirovnog pregovarača i tadašnjeg pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i kanadska pitanja, te za ključne političke lidere: predsjednika Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića i predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana.
Taylor se prisjeća kako su stigli niz aveniju Far Hills u koloni s policijskom pratnjom.
„Posluživali smo ih u bistrou, ali su vrata bila zatvorena. Jeli su u privatnoj prostoriji na katu, a Tajna služba bila je posvuda. Nitko im se nije smio približiti. Na svakom stubištu, pa čak i u kuhinji, bio je po jedan agent“, rekao je Taylor.
Prije kuhanja, Tajna služba im je provjeravala osobne iskaznice i provodila sigurnosne provjere.
„Ušli su u kuhinju s psima za otkrivanje eksploziva i sve pretražili – čak i naše svlačionice“, ispričao je Taylor za Dayton Daily News.
Tijekom pripreme obroka, agenti Tajne službe budno su ih nadzirali.
Jelovnik te večeri uključivao je juhu od bundeve posluženu u izdubljenoj tikvi, medaljone jastoga i goveđe tournedose.
Nije potpuno siguran što su servirali za desert, ali vjeruje da je to bio poznati crème brûlée.
„Bilo je uzbudljivo. Imao sam 25 godina i znao sam da je to velika stvar. Danas mi je to još posebnije jer se ta priča ponovno vraća, ponovno se obilježava i ja sam opet, barem na neki način, dio toga“, prisjeća se Taylor.
Trideset godina poslije
Parlamentarna skupština NATO-a ovoga vikenda obilježava 30. obljetnicu Daytonskog sporazuma u središtu Daytona. Taylor će pripremati večeru za švedsku delegaciju od oko 20 osoba.
„Dao sam im popis jela koja možemo pripremiti za veći broj ljudi jer restoran ostaje otvoren i za javnost“, rekao je Taylor.
Odabrali su pečeni filet halibuta u umaku od starinskih rajčica acqua pazza, poslužen uz fettuccine s crnim paprom i bosiljkom, te lisnato tijesto s divljim gljivama.
Također, svaki delegat dobit će višnjicu obloženu čokoladom iz poznate lokalne tvornice slatkiša Esther Price.
„Tražili su samo komadić čokolade, pa smo pomislili – nema boljeg izbora od Esther Price“, rekao je Taylor.
Priznao je kako je očekivao da će delegacija odabrati neko jelo s govedinom, jer su to posluživali devedesetih.
„Ponovno proživljavam mladost. Nisam bio siguran hoće li itko doći ovdje jesti, ali sada imamo Šveđane, a možda dođu i drugi na večeru“, kazao je Taylor.
Taylor, koji danas živi u Vandalii, odrastao je u sjevernom Daytonu i završio srednju školu Northridge 1989. godine. Prisjetio se kako je još kao dijete uvijek obraćao pažnju na uslugu i hranu kad bi s obitelji izlazio u restorane.
„Sjećam se da sam kao mali rano ustajao i pokušavao pripremiti doručak za roditelje. Uglavnom bih sve zapalio i napravio nered. Dok bi oni išli u kupovinu, ja bih se igrao restorana. Postavljao bih stolove, iako ondje nije bilo nikoga osim možda kojeg plišanog medvjedića“, prisjeća se Taylor.
Do trenutka kad bi se roditelji vratili, on bi već imao iza sebe „cijelu večernju smjenu“ – i to sa samo osam godina.
Karijera u kuhinji
Prvi posao bio mu je pomoćni u trgovini Stump’s Grocery, gdje su ga jednog dana zamolili da kuha jer se nijedan kuhar nije pojavio.
„Nisam imao pojma što radim, ali sam ušao u kuhinju kao da je to najbolja stvar ikad. To je možda bio moj prvi pravi dodir s kuhanjem i usluživanjem“, rekao je Taylor.
Sa 17 ili 18 godina počeo je prati suđe u restoranu Bombay Bicycle Club.
„Gledao sam kuhare i uživao promatrati ih kako rade, kako bacaju tave s vatrom i koliko se dobro zabavljaju“, rekao je Taylor.
Brzo je napredovao i sa 21 godinom postao šef kuhinje. Nekoliko godina poslije, počeo je raditi u kuhinji restorana l’Auberge, prvo pripremajući salate.
Kada je postao sous-chef, radio je izravno pod glavnim kuharom Dieterom Krugom, kojega opisuje kao svojeg mentora.
„Naučio me da se mora raditi naporno. Bio je to 70-godišnji čovjek koji je i dalje kuhao u kuhinji. A ja sada imam 50 i još uvijek stojim za štednjakom. To sam naučio od njega – nikad nisi prestar“, ističe Taylor.
Kasnije je radio u klubovima i u Schuster Centeru, a 2007. godine otvorio je vlastiti restoran – Savona Restaurant and Wine Bar u Centervilleu.
„Veliko je uzbuđenje imati vlastiti restoran. To je san mnogih kuhara i drago mi je da sam ga ostvario u svojim kasnim tridesetima“, rekao je Taylor. „Zabavno je biti sam sebi šef, ali ponekad je lakše kad netko drugi brine o tvojoj plaći.“
Prije Table 33, radio je kao direktor za hranu i piće u Nutter Centeru Sveučilišta Wright State.
Planirao je raditi kao kulinarski konzultant za Table 33, ali ga je vlasnik Charlie Carroll „vratio u igru“.
Taylor kaže da je dolazak NATO-a „velika stvar za Dayton“.
„Ljudi trebaju doći u centar. Još smo ovdje. Još radimo. Ovakvo se nešto vjerojatno više nikada neće dogoditi – barem ne u našem životu“, zaključuje Taylor.