Konaković komentirao Dodikove prijetnje: 'Nikakve destabilizacije neće biti'

FOTO: FENA

Najavio je kako će BiH već u petak uputiti prosvjednu notu svim državama koje su glasale protiv rezolucije.

BILD.BA | 23. SVIBNJA 2024. | 19:53
IZVOR: HINA

Usvajanje rezolucije kojom UN podsjeća na genocid u Srebrenici pobjeda je istine, a donošenje tog dokumenta ni na koji način neće destabilizirati stanje ni u BiH niti u regiji, izjavio je u četvrtak bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

U prvoj reakciji nakon što je Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. i poziva na uspostavu 11. srpnja kao međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina, Konaković je novinarima u Sarajevu kazao kako je sretan jer su "pobijedile činjenice", a tijekom rasprave na Općoj skupštini UN nitko nije nijekao da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Ovime se šalje nikad jasnija poruka onima koji niječu genocid i veličaju ratne zločince", kazao je Konaković, ističući kako je iznimno važno što je cijela regija osim Srbije bila na pravoj strani, unatoč silovitim pritiscima iz Beograda.


Prijetnje i tvrdnje da će rezolucija rezultirati destabilizacijom kakve su izricali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik ocijenio je izmišljotinama čiji je cilj bio zaustaviti jedan civilizacijski proces.

Nikakve destabilizacije neće biti pa ni "mirnog razlaza" u BiH o kojemu sada govori Dodik, kazao je Konaković upozorivši Dodika da će institucije BiH odlučno reagirati bude li on nešto od svojih prijetnji pokušao provesti u djelo.

"Bili su agresivni, ali nisu uspjeli uvjeriti više od 16 zemalja", kazao je Konaković podsjećajući kako je samo toliko članica UN glasalo protiv rezolucije.

Najavio je kako će BiH već u petak uputiti prosvjednu notu svim državama koje su glasale protiv rezolucije jer su time zanijekali presude međunarodnih sudova.

Usvajanje rezolucije pozdravio je i predsjednik vlade Federacije BiH i čelnik vladajućeg SDP BiH Nermin Nikšić ističući kako je time još jednom potvrđeno da je srebrenički masakr imao sva obilježja genocida.

"Tu pravnu činjenicu ne može nitko osporiti bez obzira koliko se pojedinci trudili da genocid svedu na 'strašan zločin'. Strašan zločin je tragedija koja se desila prije par dana u Tuzli, nedavno u Gradačcu ili prošle godine u Beogradu, ali u Srebrenici je bio genocid", izjavio je Nikšić.


Ponosni su što su SAD bile među sponzorima usvojene rezolucije

Izrazio je nadu kako će doći dan kada će nove generacije i među Srbima prihvatiti istinu kao katarzu i kao čin skidanja okova zla koje njihove trenutne političke elite nameću nameću svom narodu.

Iz američkog veleposlanstva u BiH u posebnoj su izjavi istaknuli kako su ponosni na to što su SAD bile među sponzorima usvojene rezolucije.

Vučić izazvao kaos na glasanju u New Yorku: 'Pošaljite osiguranje slobodno, nitko mi je neće uzeti'

"Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost niti jednoj skupini ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obvezu priznati činjenice, podučavati istinu, odati počast žrtvama, podržati stalne napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava i kazneno goniti počinitelje", rekli su u priopćenju.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.