Javili se iz Vlade RH i komentirali južnu interkonekciju zbog koje se ovih dana prozivalo i samog Čovića

FOTO: FENA/MARIO OBRDALJ

HINA | 18. SIJEČNJA 2024. | 17:38

Južna plinskainterkonekcijaod strateške je važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, nakon što je u javnost procurilo pismo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena po kojemu Blinken čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića drži odgovornim za opstrukciju projekta.

Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomacije Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića 'kako bi 'prestao s opstrukcijama' plinskog povezivanjaHrvatske i BiH.

Presliku Blinkenova pisma najprije su objavili internetski portali u Bosni i Hercegovini, a autentičnost je potvrdio ministar vanjskih poslova BiH za lokalne medije. U njemu se ističekako je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiHključna za 'vašu energetsku sigurnost'.


„Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike“, kazao je novinarima nakon sjednice vlade Gordan Grlić Radman.

Na pitanje novinara u vezi uloge Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor, na čijem je čelu Čović, prošle godine ocijenio da su strateški iznimno važni izgradnja spomenutog plinovoda i euroatlantske integracije.

Podsjetio je i da je Vijeće ministara, čija je čelnica Borjana Krišto, članicaHDZ-a BiH, također podržalo izgradnju Južne plinske interkonekcije.

Po Blinkenovim navodima, zahtjevi čelnika HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliciranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

Čović je nedavno za Večernjilistrekao kako stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru, a koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s europskim direktivama i Europskom energetskom zajednicom.

Projekt Južne plinske interkonekcije trebao bi povezati plinovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala biti ovisna samo o ruskome plinu koji pristiže turskim plinskim tokom. S Hrvatskom bi se trebao spojiti na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva odvojka - jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Hrvati u Srbiji trebaju imati osigurane predstavnike, kao i Srbi u Hrvatskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je s predsjednikom Srbije na marginama Svjetskom gospodarskog foruma u Davosu u srijedu.

Na pitanje o mogućim službenim sastancima u budućnosti, Grlić Radman je kazao kako se „Srbija opredijelila za europski put“ i „mora ispuniti sve one uvjete i kriterije koji se od nje očekuju“.

„Mora razvijati i promovirati regionalnu stabilnost, jačati dobru, prijateljsku, suradnju sa svim zemljama Zapadnog Balkana, tako da se nadam da ćenakon formiranja vlade, uslijediti sigurno određeni susretikoji su bili nagoviješteni i prošle godine kada smo najavili hodogram onih aktivnosti koji bi onda doveli do konačnog susreta na višoj razini“, kazao je Grlić Radman.

Na pitanje o tome hoće li čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov zadržati mjesto u vladi, Grlić Radman je kazao kako nema o tome nikakvih informacija, ali da je važno da postoji pravni mehanizam u Srbiji za osiguranje političke zastupljenosti hrvatske manjine.

Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u prethodnoj vladi, nije na zadnjim izborima osvojio mandat u Narodnoj skupštini Srbije.

„Nama je bitno osigurati, bez obzira na to koji je ishod izbora, da Hrvati imaju svog predstavnika kao što Srbi (u Hrvatskoj) imaju svoje predstavnike, a temeljem sporazuma iz 2004. godine. To, obvezuje potpisnike toga sporazuma“, kazao je Grlić Radman.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.