Izdvojeno mišljenje: Dok im je simpatično navijanje za Palestinu na utakmicama BiH, smeta im pjevanje Herceg-Bosni

FOTO: HINA/DAMIR SENČAR

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 25. STUDENOG 2023. | 17:57

Subotnje poslijepodne na portalu Bild.ba rezervirano je za 'Izdvojeno mišljenje' Velimira Begića.

U nastavku pročitajte koji su događaji u minulom tjednu našem autoru zapali za oko.Nedjelja, 19. studenog 2023.

Zastrašujući i uvredljivi grafiti ispisani su protiv Hrvata povratnika u prigradskome naselju Vrapčićima kod Mostara, u koje su se vratili nakon rata.

Na prometnici koja vodi u naselje Mikulića mahala prijeteći je grafit "Oj Alija šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate". Samo dan nakon obljetnice Vukovar ispisan je ovaj uvredljivi grafit s jasnom aluzijom na on zastrašujuće četničko pjevanje u tom Gradu heroju. U blizini je i poruka "Samo mrtav Hrvat je dobar Hrvat". Zastrašivanje, premlaćivanje, ubijanje… Sve to radi se hrvatskim povratnicima po cijeloj BiH, dok tamo gdje su Hrvati većina srpskim i bošnjačkim povratnicima ne nedostaj ni dlaka s glave, primjerice u zapadnom Mostaru (koliko se god trudili govoriti o jedinstvenom gradu) i tu se radi i o civilizacijskom dosegu hrvatskog u odnosu na druge narode. Potvrđuje to i da Hrvati najviše – ili možda jedini – vole multietničku BiH.

Ponedjeljak, 20. studenog 2023.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je nakon sastanka sa delegacijom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kazao kako je zabrinut zbog retorike podjela u Bosni i Hercegovini.

Zdravo, Jense Stoltenberže, ima li išta nova?

Utorak, 21. studenog 2023.

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je plasman na Euro. Ovakvi uspjesi 'Vatrenima' su potpuno normalni. Kao, primjerice, 'Zmajevima' neuspjesi. Taj uspjeh smeta i nekim hrvatskim medijima i nekim bosankohercegovačkim. Dok im je simpatično navijanje za Palestinu na utakmicama BiH, smeta im pjevanje Herceg-Bosni, smetaju im i Hrvati iz BiH koji igraju za Hrvatsku… A za koga bi trebali? Tko je protjerao obitelj Ante Budimira iz Žepča? Da nisu možda bi sad BiH išla na euro.

Srijeda, 22. studenog 2023.

"Ne možemo definirati državnost BiH kao neku vrstu prazne ljušture", kazao je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt na nekom kupu o danu državnosti BiH. I dobro je to definirano, upravo kao prazna ljuštura jer da nije tako ne bi ovdje trebao visoki predstavnik koji se opet osvrnuo i na Milorada Dodika upozoravajući kako su sada na djelu krajnje destruktivni napadi na ustav BiH, koje predvode osobe poput Dodika, a posebice opasnima smatra napade na Ustavni sud BiH i na pravosudna tijela. Ako visoki predstavnik i država strahuju od riječi jednog političara, nema tu ni visokog predstavnika ni državnosti.

Četvrtak, 23. studenog 2023.

Nema kraja apsurdima u BiH. I taman kad pomislimo da smo sve vidjeli… U Odsijeku za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine formiran je predmet koji će se baviti navodima ministra obrane Zukana Heleza koje je tvrdeći da na prostoru Republike Srpske postoje paravojni kampovi.

''U okviru predmeta, ministar će biti pozvan da da iskaz, te prezentira sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže'',potvrđeno je iz Tužiteljstvu BIH. Obavještajno-sigurnosna agencija BiH već je demantirala ministra, koji bi zbog uznemirenja javnosti, zbog kojega je nastala velika afera u mogao biti procesuiran u Tužiteljstvu, ako njegovi navodi ne budu istiniti.

Petak, 24. studenog 2023.

Danas je crni petak, dan koji iščekuju mnogi kako bi na popustima mogli kupiti stvari o kojima maštaju duže vrijeme, no popusti su po trgovinama u BiH minimalni, a minimalne su i plaće radnicima u BiH pa je minimalna i kupovina. Njima je tako svaki petak – crni petak, svaka subota je crna subota, i svi dani jednima su uvijek crni drugima bijeli i ovdje je sve crno-bijelo, iako postoji barem pedeset nijansi sive.

Subota, 25. studenog 2023.

Danas je, božemiprosti, Dan državnosti BiH. Na današnji dan 1943. godine u Mrkonjić gradu, na sastanku zemaljskog antifašističkog vijeća BiH utemeljena je državnost BiH.

Rečeno je tada da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska. I to je točno, a znamo da ovdašnji narodi (i Srbi, i Hrvati, i Muslimani) kažu da ono što je svačije zapravo nije ničije pa je tako i s BiH koja je zapravo ničija zemlja, koju tri konstitutivna naroda i još neke manjine ne žele na ovakav način na koji je sada uređena pa je i smisao njezinog ovakvog postojanja upitan.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.