Izbila je prva kriza: Plenković želi prekršiti glavni dogovor, DP prijeti raskidom koalicije

FOTO: PIXSELL

Vodstvo Domovinskog pokreta odbija i pomisao o tome.

BILD.BA | 23. SVIBNJA 2024. | 19:08

Izbila je prva kriza u koaliciji Domovinskog pokreta i HDZ-a jer izgleda da se premijer Andrej Plenković ipak nije u potpunosti odrekao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Plenković Srbe i dalje smatra dijelom parlamentarne većine. To je dokazao time što želi da Pupovac bude predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i to u kvoti većine u Saboru.

Vodstvo Domovinskog pokreta odbija i pomisao o tome, budući da je izbacivanje SDSS-a iz vladajuće koalicije praktično jedini uspjeh koji je Domovinski pokret postigao u pregovorima s Plenkovićem.


Najviši dužnosnici DP-a zaprijetili su HDZ-u čak i raskidom koalicije, ako Plenković ne odustane od toga da baš Pupovca postavi za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što je on bio i u prošlom sazivu, piše Novi list.


Čvrsto 'ne'

Do dogovora mora doći vrlo brzo jer je za petak rano ujutro sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja, koja u dnevnom redu ima prijedloge imenovanja predsjednika i potpredsjednika niz odbora, pa tako i onog koji je HDZ namijenio Pupovcu.

Radić demantirao glasine o raskolu u vrhu DP-a: 'Nitko neće uspjeti posvađati mene i Penavu'

"Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarna većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om", kazao je Igor Peternel.

Dodao je kako na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina može biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne.
VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.