Proizvođači rakije u Hrvatskoj su na mukama jer im to postaje jedva isplativo, a problem je uvoz i to ne iz Europske unije.
Prstom upiru u nelojalnu konkurenciju iz susjednih zemalja.
‘Iz Srbije i Bosne dolazi rakija upitne kvalitete’
“Iz Srbije i Bosne ulaze velike količine rakije upitne kvalitete i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema”, rekao je Davorin Škoflek, upravitelj udruge proizvođača rakije.
Srbija je otišla korak dalje jer je njihova šljivovica na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine.
Rakija je broj jedan među žesticama
“Rakija je, od žestokih pića, sigurno broj jedan. Posebno u prijepodnevnim satima gdje većina gostiju, pa čak i uz kavicu voli popit jednu rakijicu. U pravilu je to šljivovica”, ispričao je ugostitelj Tomislav Vajda u Dnevniku Nove TV.
Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku.