HNK Mostar: Svibanj u znaku gostovanja i festivala

FENA | 3. SVIBNJA 2023. | 12:59

Nakon uspješne mediteranske mini-turneje kojom je Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar završio prethodni mjesec, i svibanj je u znaku gostovanja i festivala. Osim što će biti ugošćene četiri predstave iz Zagreba, Šibenika i Splita, predstave HNK Mostar gostovat će u Kreševu, Zenici, Novom Sadu i Beogradu.

Početak mjeseca, 3. svibnja, otvara besplatna izvedba kultne predstave „Ajmo na fuka“, koja uvijek ima svoju publiku. Kazalište Lectirum iz Zagreba gostuje s predstavom „Hotel Nostalgija“ u petak, 5. svibnja. Riječ je o romantičnoj komediji o ljubavi, sjeti i zabludi u tri čina, tri različite priče koje pričaju glumci smješteni u istome hotelu, a režiju potpisuje Nina Kleflin. U predstavi igraju Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura. Za ovu predstavu sve su ulaznice rasprodane.

HNK Šibenik gostuje s dvije predstave 9. svibnja. U 12 sati bit će odigrana predstava za djecu „Medengaj“, a u 20 sati igrat će „Halatafl“.


Medengaj je „ljetna priča“ o životu junakinja i njihovih prijatelja, koja nas kroz nove zgode upoznaju sa životom u šumici tijekom vrućih ljetnih dana. Djeca gledatelji saznat će kako su odnosi svih vrsta koje u šumici žive, jedan neraskidiv „lanac“ suživota, čijim bi „kidanjem’“ bio poremećen i sav preostali život na planetu Zemlji.

Predstavu „Halatafl“ režirali su te igraju Darko Milas i Boris Svrtan. U predstavi se glasovima pojavljuju Jakov Bilić, Franka Klarić, Petra Svrtan, Kim Končar, Ines Bojanić i Rajko Minković.

Inače, halatafl je naziv stare vikinške igre koja je kod nas poznata kao igra „vukovi i ovce“ čije je glavno pravilo – ako vuk propusti pojesti ovcu – vuk gubi. To je u ovoj duo drami metafora života dvaju karaktera, direktora i ratnika, koje je sudbina spojila višestrukim nitima.

Nadalje, „Ženski razgovori ±1“ gostuju u Kreševu 11. svibnja, dok predstava „Roko i Cicibela“ Kazališne družine Ritam igre iz Splita gostuje u HNK Mostar 15. svibnja.

Radi se o veseloj razigranoj melodrami namijenjenoj publici svih generacija. „Roko i Cicibela“ tipična je predstava mediteranskog melosa koju možemo nazvati ljubavnom melodramom s elementima pučke komedije. Ova gorko-slatko-kisela bajkovita melodrama izašla je iz pera legendarnog splitskog humorista Miljenka Smoje kojem upravo 2023. godine obilježavamo 100 godišnjicu rođenja.

U srijedu, 17. svibnja i u četvrtak, 18. svibnja, na rasporedu je „Noć s Aleksom“, predstava koja još od premijere oduševljava publiku svojim eklektičnim konceptom. „Noć s Aleksom“ sudjelovat će 27. svibnja na najznačajnijem regionalnom festivalu Sterijino pozorje u Novom Sadu, a dan nakon, 28. svibnja, gostovat će u Beogradskom dramskom pozorištu.

„Zid“ igra 20. svibnja, a dva dana nakon sudjeluje na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“. Na Festivalu bh. drame u Zenici predstava gostuje 24. svibnja.

Predstava „Zid“ 20. svibnja i gostujuće predstave bit će odigrane u okviru 25. Mostarskog proljeća 2023./XXV. Dani Matice hrvatske Mostar.

Sve predstave počinju u 20 sati, ako nije naznačeno drukčije.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.