HDZ-ovci žestoko osudili Milanovića i ljevicu: 'Oni ne poštuju temeljne vrednote Hrvatske'

FOTO: ANADOLIJA

Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

BILD.BA | 30. SVIBNJA 2024. | 11:44

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, u povodu Dana državnosti položili su u četvrtak vijence kod Spomenika domovini. Tom su prilikom dali izjave za medije.

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. "Zahvalni smo predsjedniku Franji Tuđmanu, braniteljima na slobodi koju su ostvarili za hrvatski narod", poručio je Jandroković. Kazao je da je Hrvatska prošla proces međunarodne integracije te da su ostvareni svi ciljevi koji su dobili kao zadatak od hrvatskog naroda, a sada se treba raditi na tome "kako bi Hrvati bolje živjeli". Čestitao je građanima Dan državnosti.

Komentirao je potom, odgovarajući na pitanja novinara, i koaliciju s Domovinskim pokretom. "Krenuli smo u zajedničku većinu i Vladu i čini mi se da s obje strane postoji volja da se složi stabilna vlast koja će u iduće četiri godine rješavati sva ključna pitanja. Brojni su izazovi, oko nas bijesne ratovi, izazovi su i sigurnosni i ekonomski, imamo i demografske izazove", kazao je.


Osvrnuo se na predsjednika Zorana Milanovića. "Tužno je da predsjednik Republike ne priznaje i ne želi sudjelovati u Danu državnosti. Čuli smo od njega svašta, a ovo je još jedan doprinos tom neodgovornom načinu na koji se obnaša funkcija predsjednika", istaknuo je Jandroković.

Dodao je da je zanimljivo da nijedan političar iz lijeve oporbe danas nije ovdje. Premijer Plenković je također građanima čestitao Dan državnosti, istaknuvši da Vlada nastavlja raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj će se posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima.

"Najvažniji praznik, dan koji utjelovljuje višestoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom. Prošli smo trnovit put, put oslobađanja teritorija, put stvaranja institucija, put međunarodnog pozicioniranja Hrvatske", rekao je nakon polaganja vijenca kod Spomenika domovini.


'Iskazuje prijezir prema ključnim danima'

I on se osvrnuo na Milanovića. "Ako netko ne obilježava Dan državnosti države kojoj je formalno predsjednik, to znači da ne poštuje zakone niti ključne dane i ne treba se čuditi da krši Ustav u vremenu parlamentarnih izbora i ne poštuje temeljne vrednote", rekao je Plenković. Dodao je da je Dan državnosti za sve. "Onaj tko dođe i pokaže poštovanje, poštuje hrvatske zakone i ključne dane. Onaj tko ne dolazi i ne poštuje, taj iskazuje prijezir prema ključnim danima koji su zakonom definirani", kazao je Plenković.

Hrvatska slavi Dan državnosti: Prije 34 godine konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor

Predsjednik Vlade poslijepodne će u Zagrebu prisustvovati programu u Rekreacijsko-sportskom centru na Jarunu gdje će obići taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga. Nazočit će i pokaznim vježbama Hrvatske vojske i policije te letačkom programu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu, piše N1.
VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.