Galić: 'Djeca Viteza test za hrvatsko-bošnjački odnos'; Crnjac: 'Do HNS-a je, imaju dovoljno vremena, imali su 30 godina...'

Crnjac smatra kako Hrvatski narodni sabor ima dovoljno vremena da se i 30. obljetnica stradanja djece u Vitezu obilježi na adekvatan način. 

BILD.BA | 25. SVIBNJA 2023. | 09:38

Svaka žrtva zaslužuje pijetet i poštovanje i da je svaka žrtva ista, ovo je obična populistička inicijativa Komšićevog radikalnog DF-a, rekao je novinar Branimr Galić u prilogu Radiotelevizije Herceg Bosne komentirajući današnju obljetnicu stradanja na Tuzlanskoj kapiji na današnji dan 1995. povodom čega je Vlada Federacije proglasila Dan žalosti.

Odluku o proglašenju 25. svibnja 2023. godine Danom žalosti donijela je Vlada Federacije BiH. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Također, medijske kuće na području Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.


Galić dodaje i kako je "ovo odgovor na nedavno proglašeni Dan žalosti povodom masakra koji se početkom mjeseca zbio u Beogradu".

"Sam institut dana žalosti je pomalo besmislen, pogotovo kada su u pitanju naše manje sredine koje tada, eto, neće održavati ništa na javnim područjima, a svakako se ne bi događalo. Dan žalosti može imati smisla eventualno za neki događaj koji se dogodio neposredno prije nego što proglašavamo dan ili dane žalosti", rekao je u prilogu RTV HB novinar Ivan Crnjac.

HNS ima dovoljno vremena

Crnjac smatra kako Hrvatski narodni sabor ima dovoljno vremena da se i 30. obljetnica stradanja djece u Vitezu obilježi na adekvatan način.

"Predstavnici HNS-a imaju dovoljno predstavnika na svim razinama vlasti da ako to žele problematizirati pa i izlobirati mogu napraviti, bez obzira što im je ostalo, uvjetno kazano, samo pola mjeseca. Imali su cijelu godinu, imali su 30 godina da to naprave, tako da je na kraju samo do njih", kazao je Crnjac.

Galić je podsjetio da je HNS 2020. usvojio inicijativu da se 10. lipnja proglasi danom žalosti.

"Sada ćemo imati na testu taj hrvatsko-bošnjački odnos u novoj vladi", kazao je Galić.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.