Fra Mario Knezović se oglasio o svetogrdnoj skulpturi u Linzu: 'Katedrala je obeščašćena'

'Biskup iz Linza se treba javno ispričati, privatno pokajati' rekao je.

BILD.BA | 4. SRPNJA 2024. | 17:54

Katoličku crkvu ovaj tjedan potresao je najnoviji skandal. Naime, 27. lipnja u katedrali svete Marije u Linzu izložena je nova skulptura koja bi trebala prikazati Majku Božju Mariju kako rađa Isusa, što je zgrozilo katoličku javnost.

Nakon zgražanja katoličke javnosti, kip Marije koja rađa, a koji je izložen u katedrali Mariendom u Linzu, uništen je u ponedjeljak ujutro. Glasnogovornik biskupije Linz potvrdilo je vijest za agenciju APA. Rad umjetnice Esther Strauss u katedrali je trebao biti izložen na tri tjedna i od početka je bio kontroverzan.

Sad je, kako tvrde, glava skulpture otpiljena, a istraga je u tijeku, budući da motivi još nisu rasvijetljeni. Podsjetimo, riječ je o vrlo intimnoj sceni, a djetetova glava vidljiva je gledatelju.
Tim povodom oglasio se i fra Mario Knezović, kazavši u svojoj objavi, između ostalog, kako umjetnost nije pogrdno vrijeđanje i izrugivanje drugih.


“Izvješteni smo putem sredstava društvenoga priopćavanja kako je u katedrali u Linzu u Austriji izložena statua Gospe – Majke Božje koja rađa. Ta statusa pogrdno, besramno, svetogrdno, uvredljivo prikazuje čin rađanja spasitelja Isusa Krista. Mediji su također izvijestili da je jedan vjernik taj „umjetnički“ prikaz razbio.

Postupio je ispravno! Tako bi postupio i Isus kad bi vidio što se u hram Božji donosi. Tako bi postupio i Mojsije koji je srušio zlatno tele.

Umjetnost je nešto lijepo. Umjetnost nije pogrdno vrijeđanje i izrugivanje drugih. Što učiniti? Biskup iz Linza se treba javno ispričati, privatno pokajati i onda sa svećenicima u toj katedrali koja je tom statuom obeščašćena prikazati Svetu misu.
Sjetimo se kako je nedavno mostarski biskup u Mostaru otišao u crkvu sv. Tome koju je lopov obeščastio i kipove porušio. Tada se slavila Sveta misa i klanjalo pred Presvetim”, napisao je fra Mario na svojoj Facebook stranici.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.