FBIH: Vrijednost potrošačke košarice iznosi 2.895 KM

FOTO: ILUSTRACIJA

Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,25 posto.

BILD.BA | 12. VELJAČE 2024. | 12:42
IZVOR: Večernji.ba

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za siječanj ove godine košta 2.895 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za novembar 2023. iznosila je 1.310 KM, podatak je Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 45,25 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,38 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.


Potrošačku košaricu čine: prehrana (44,42 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj košarici) stanovanje i komunalne usluge (13,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,43 posto), obrazovanje i kultura (10,36 posto), odjeća i obuća (10,36 posto), prijevoz (4,77 posto), te održavanje kućanstva (6,91 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj košarici).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.