Schmidt najavio da će nametnuti odluku o Vladi FBiH ako se SDA ne urazumi, ovo je, kaže, konačni poziv

Christian Schmidt je pozvao političare da se dogovore oko formiranja Vlade FBiH, kaže da je ovo zadnji i konačni poziv

DRAGAN MARIĆ | 7. TRAVNJA 2023. | 11:24

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas je u 12.00 sati održao tiskovnu konferenciju, na kojoj je pozvao SDA da se urazumi po pitanju formiranja Vlade Federacije jer će, kako kaže, u suprotnom sam donijeti odluku kojom će građani imati onu vladu koju su izabrali na izborima u listopadu.

Najvažnije

12:10 Schmidt govori na engleskom, prevoditeljica provodi:


Tekstualni prijenos

Istekao je ustavni rok za formiranje vlade FBiH, to znači da izborni rezultati ne mogu biti u potpunosti provdeni, iako postoji većina u oba doma parlamenta. Nedavna događanja rad vlade čine još potrebnijim.

Nastavak vlada sadašnjeg mandata, koja je u teh. mandatu 4 i pol godine, ne bi bilo u skladu s voljom birača i demokratskim standardima. FBiH se nalazi u pol. zastoju, u rascjepu između pol. blokova, ne radi se o strukturi FBiH ili konceptu konst. naroda, ovo je borba za političku moć stranaka, a ne o borbi za opstanaka naroda.

Konst. narodi i Ostali imaju svoje mjesto na osnovu onog što je potvrđeno u Ustavu i to se mora poštovati.

Borba stranaka za moć i prevlast se mora riješiti, maksimalistički zahtjevi i etnonacionalističke taktive zastrašivanja neće pomoći da FBiH krene naprijed. Većina ljudi koje sam upoznao spremna je ići naprijed.

Trenutni zastoj ne može potrajati, volja birača izražena na izborima u listopadu mora biti poštovana, Federacija mora funkcionirati jer nam je jaka FBiH potrebna za funkcioniranje države. Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak u vlastitoj zemlji.

Previše toga je dovedeno u pitanje da bi se ova situacija mogla nastaviti. Ova zemlja ima šansu koju joj je pružio kandidatski status i tu šansu mora iskoristiti zbog svojih građana. Odgovorni političari trebaju ostaviti po strani svoje stranačke i pojedinačne političke interese i baviti se interesima građana i države.

Odgovorni političari moraju konstruktivno raditi. Opozicja je neodvojivi dio demokracije. Očekujem da političari što je prije moguće dođu do rješenja kako bi vlada profunkcionirala, to je njihova obaveza koju imaju prema biračima. Birači to očekuju, zaslužuju to.

Ako se odriču ove odgovornosti, opredijeljen sam u namjeri da građani imaju vladu koja im pripada, ovo je završni poziv, bez obzira na koga se ovo odnosi, ovo je zadnji poziv da se urazume. Neće biti više dodatnih i konačnih poziva, zaključio je Schmidt.

S obzirom na to da su Refik Lendo i njegova stranka SDA oni koji blokiraju formiranje vlade FBiH nedavanjem Lendinog potpisa, iz ovog je vidljivo da je Schmidtov apel upućen SDA-u i Bakiru Izetbegoviću, u suprotnom, kako je i najavio, sam će reagirati.

Starije

12:09 Schmidt kasni na obraćanje najavljeno u podne

11:41 Izvor portala Bild.ba iz OHR-a tvrdi da "Schmidt neće učiniti ništa važno".

11:38 Istraga.ba, portal Avde Avdića, blizak SDA-u i DF-u, piše kako Schmidt neće nametati nikakve odluke u vezi federalnog ustava
11:28 Nagađa se da bi Schmidt mogao ići u nove promjene Ustava i zakona te tako nametnuti Vladu FBiH

11:26 Upravo su se javili iz Veleposlanstva SAD-a u BiH, nema veze sa Schmidtovom najavom, podsjećaju na priznanje BiH. "Na današnji dan, prije trideset i jednu godinu, Sjedinjene Američke Države priznale su nezavisnost Bosne i Hercegovine", pišu na Twwitteru.

11:21 Visoki predstavnik će se obratiti u podne

11:15 Jučer je izašao zakonski rok po kojem je Zastupnički dom Parlamenta FBiH mogao imenovati novu vladu, podsjetimo, svoj potpis na novu vladu ne da Refik Lendo, dok su Bradara i Stojanović suglasni

Još ranije

10:30 Izjava će biti upriličena u Uredu visokog predstavnika, Emerika Bluma 1.

10:30 Predstavnici medija se pozivaju da dođu najmanje 20 minuta ranije kako bi bilo dovoljno vremena za neophodne sigurnosne provjere. Snimanje i fotografiranje - samo kamermani i fotografi

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.