Dvije nagrade za HNK Mostar na Festivalu bh. drame u Zenici

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u tekućoj kazališnoj sezoni dosad je nagrađeno s ukupno osam nagrada

FENA | 31. SVIBNJA 2023. | 12:42

Predstava ''Zid'' Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru osvojila je dvije nagrade na XXII. Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2023.

Nagrada stručnog žirija za najbolju epizodnu ulogu pripala je Miri Barnjaku za ulogu Branka, a nagrada publike za najbolju glumicu dodijeljena je Sandi Krgo Soldo za ulogu Babe.'

'Miro Barnjak vjerodostojno je izgradio lik oportunista Branka, dajući mu dozu emotivnosti, straha i nespretnosti čime je nadišao okvir stereotipnosti“, stoji u obrazloženju Stručnog žirija, koji je radio u sastavu Adnan Lugonić (predsjednik), Bilge Emin (članica) i Hasan Zahirovič (član).


U obrazloženju za Nagradu publike napisano je kako je ''zahvaljujući živopisnoj ulozi oživljena jedna posebna bosanskohercegovačka priča o ženi iz Hercegovine.''

''Prolazeći različite uloge, situacije vidimo kako se ženski lik, dominantno, zaštitnički nastrojen, bori za nekoliko generacija ljudi vodeći računa o svakom od njih na drukčiji način. Godine iskustva i veličanstvena glumačka karijera omogućili su nam da se povežemo s junakinjom u jednom trenutku da je osuđujemo, a u drugom volimo zbog srčanosti koju u sebi ima i nosi'', navedeno je u obrazloženju.

Inače, predstava ''Zid'' nastala je po tekstu Ružice Aščić u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića te adaptaciji i dramaturgiji Dorotee Šušak. Osim Barnjaka i Krgo Soldo, uloge su ostvarili i: Robert Pehar – Franjo (otac), Ivo Krešić i Ivan Skoko – Radnici/grobari/voditelji/psiholozi, Ana Franjčević – Anastazija (starija kćer), Nikolina Marić – Ksenija (susjeda), Rafaela Perić – Kalina (mlađa kćer). Kostimografkinja je Mirjana Zagorec, video potpisuje Slaven Marinčić, a oblikovanje zvuka Andrijan Zovko.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u tekućoj kazališnoj sezoni dosad je nagrađeno s ukupno osam nagrada. Od 14 repertoarskih predstava, 12 je izvedeno na raznim domaćim i inozemnim festivalima, a 10 je nagrađeno s ukupno 56 nagrada, priopćilo je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.