Donesena je povijesna presuda: Trump je proglašen krivim, evo kako će to utjecati na njegovu kandidaturu

FOTO: REUTERS

Puno toga ovisi o Merchanovoj interpretaciji Trumpovog obnašanja.

BILD.BA | 31. SVIBNJA 2024. | 10:07

Porota u Manhattanu osudila je bivšeg američkog predsjednika i trenutnog kandidata za tu poziciju Donalda Trumpa za krivotvorenje poslovnih spisa. Pitanje je koja kazna će mu biti izrečena.

O tome će odlučiti Juan Merchan, sudac zadužen za njegov slučaj. Zločin za koji je Trump osuđen pripada u najlakšu kategoriju, zbog čega mu mogu biti dodijeljene do četiri godine zatvora. O presudi će se odlučiti 11. srpnja.

Kako piše Guardian, stručnjaci tvrde da Trump neće u zatvor jer je riječ o prvoj osudi i radi se o nenasilnom zločinu. “Mislim da mu vjerojatno pod ovim uvjetima neće izreći kaznu zatvora”, rekla je Cheryl Bader, profesorica prava na Sveučilištu Fordham. “Smatram i da bi, budući da je bivši predsjednik te da je trenutni republikanski kandidat, smatram da bi zatvorska kazna bila logistički teško izvediva te bi imalo implikacije koje sudac Merchan vjerojatno želi izbjeći”, komentirala je.‘Voljela bih vidjeti da skuplja smeće’

Puno je izglednije da će kazna biti novčana, uvjetna, društveno koristan rad ili kombinacija. “Najviše bi htjela vidjeti da ga se osudi na društveno koristan rad, skupljanje smeća u podzemnoj”, rekla je Karen Friedman Agnifilo, bivša glavna tužiteljica u Manhattanu.

Puno toga ovisi o Merchanovoj interpretaciji Trumpovog obnašanja. “Ne mogu zamisliti da će se Trump ispričati ako bude osuđen”, rekla je Bader. “U jednu ruku ovo se može protumačiti kao zataškavanje mutnog poslovanja koje je uzrokovalo minimalnu štetu, no cijeli slučaj može se protumačiti i kao uzrokovanje velike štete cijeloj državi jer glasači nisu bili potpuno informirani.

Trump će se gotovo sigurno odmah žaliti na presudu, što znači da bi kazna bila odgođena dok se žalba ne procesuira, a to bi moglo trajati mjesecima ili čak godinama.


Svejedno će moći biti predsjednik

Trump će se vjerojatno žaliti na kompleksna pravna pitanje, kao na primjer je li sudac dao pravilne upute poroti. Činjenice se vjerojatno ne bi razmatrale u žalbi. Ako se žalba sruši u sudu u New Yorku, Trump će se obratiti vrhovnom sudu. Presuda neće Trumpa spriječiti da nastavi s predsjedničkom kampanjom. Američki ustav ne sprječava osuđene kriminalce da se natječu za predsjednika. Nije poznato bi li mogao obnašati predsjedničku dužnost iz zatvora. Međutim ne bi mogao pomilovati sam sebe, jer se radi o državnom, a ne federalnom zločinu.

Trump otkrio što smjera poslije izbora: 'Vladimir Putin će to učiniti za mene i ni za koga drugog'

Merchan je svjestan logističke zavrzlame koja je pred njim. “Gospodine Trump, važno je shvatiti da je zadnja stvar koju želim staviti vas u zatvor. Bivši ste predsjednik SAD-a i moguće i idući”, rekao je Merchan 6. svibnja kad je Trumpu već deseti put odredio kaznu od tisuću dolara za nepoštivanje suda.

Naglasio je da je zabrinut za ljude koji proveli tu kaznu. “Svjestan sam širih implikacija te sankcije. Ta odluka je široke magnitude. No moram odraditi svoju dužnost, a dio te dužnosti je zaštititi dostojanstvo pravnog sustava i natjerati ljude da ga poštuju”, zaključio je sudac.
VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.