Djeca su izradila spomenik poginulim braniteljima: 'Slobodu koju imamo dugujemo njima'

Spomenik su otkrili ministar Medved i župan Kolar te općinska načelnica Stipčić Berić i autor spomenika.

BILD.BA | 29. SVIBNJA 2024. | 11:34

U Kraljevcu na Sutli otkriven je Spomenik Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, a svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar je istaknuo kako je iznimno važno što su autori ovog spomenika naši mladi, poručivši da je to dokaz u kojoj mjeri su oni itekako svjesni važnosti obrane domovine i doprinosa hrvatskih branitelja.

Naime, spomenik od bijelog bračkog kamena idejno su osmislili i izradili učenici Klesarske škole iz Pučišća na Braču pod mentorstvom profesora i akademskog kipara Emila Trutanića i akademskog restauratora Siniše Martinića Cezara, a autor spomenika je Domagoj Brajković, učenik 4. razreda.Učenik s Brača o ideji za spomenik

Autor spomenika Domagoj Brajković rekao je kako su nastojali na jednostavan način napraviti nešto upečatljivo što bi ispričalo cijelu priču. “Prvo mi je napamet pao križ koji se prozire kroz dva glavna dijela koji simboliziraju žrtve koje su svojom krvlju natopile hrvatsko tlo na kojem je nastala država”, pojasnio je.

Ministar Medved rekao je kako je u našoj nacionalnoj svijesti itekako prisutna činjenica da slobodu koju imamo, kao i sva postignuća koja smo zajedno postigli dugujemo hrvatskim braniteljima: “Raduje me da ovo spomen obilježje povezuje naše zeleno Zagorje i otok Brač.

Ta poveznica je posebno značajna i simbolična, baš onako kao što su branitelji ih Hrvatskog zagorja odlazili na sva bojišta od krajnjeg istoka do krajnjeg juga Hrvatske”, kazao je ministar Medved, a župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je ovo veliki dan ne samo za Kraljevec na Sutli nego i čitavu županiju:

“Stara je izreka Navik on živi ki zgine pošteno. Svi naši dečki su zginuli pošteno znajući zbog čega se bore, znajući da postoji opasnost da neće doživjeti ono za što se bore. Mi koji smo imali sreće dajemo sve od sebe da njihovu žrtva ne bude uzaludna”, kazao je Kolar.


“Spomenik su izradile mlade ruke za svu onu mladost…”

Načelnice Blanka Stipčić Berić istaknula je da je ovaj spomenik za nju izuzetno važan jer nosi veliku poruku i zahvalu svima koji su stali u obranu domovine, riskirali i žrtvovali svoje živote te zato što govori o najvažnijem događaju u novijoj povijesti: “Kad se želi reći da nešto traje vječno kaže se da je uklesano u kamenu. U ovom kamenu će biti vječno uklesano i vječno će ovdje stajati poruka koja nosi zahvalu svim hrvatskim braniteljima, svima koji su stali u obranu ove države i koji su doprinijeli da smo svi mi danas ovdje. Ovo je i poruka da je Domovinski rat bio početak i da naš posao nikada ne prestaje, da smo zaduženi stvoriti bolju budućnost djeci, pošto su njihovi rad, ljubav i trud utkani u ovaj spomenik”.

Prekrasna gesta hrvatskih specijalaca: Obnovili zastavu koja je u ratu dizala moral hrvatskim ratnicima

Brigadni general Josip Vukina tom je prigodom naglasio kako je spomenik djelo mladih ljudi u spomen onima koji su pali za slobodu i stvaranje Hrvatske. “Spomenik su izradile mlade ruke za svu onu mladost koji nikada ne smijemo zaboraviti”, kazao je te dodao da su branitelji stvorili temelj, a na nama je da na tom temelju izgradimo zdrav i siguran dom.

Spomenik su otkrili ministar Medved i župan Kolar te općinska načelnica Stipčić Berić i autor spomenika, a potom ga je blagoslovio župnik Alen Vrbek, prenosi Otvoreno.hr.
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.