BiH i dalje bez odluke o Danu sjećanja na Srebrenicu, evo zašto je prijedlog odbijen

FOTO: AVAZ

Odluku o proglašenju 11. srpnja danom žalosti kao točku dnevnog reda je predložio Helez.

BILD.BA | 9. SRPNJA 2024. | 19:15

Prihvaćanjem Rezolucije o genocidu u Ujedinjenim narodima, 11. srpnja u cijelom se svijetu obilježava kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali to ponovno neće biti slučaj u BiH.

Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utorak nije donijelo odluku o proglašenju 11. srpnja danom žalosti na području Bosne i Hercegovine. Ovo je za Klix.ba potvrdio ministar obrane BiH Zukan Helez.

Protiv ove odluke bili ministri iz Republike Srpske, Staša Košarac i Srđan Amidžić, oba iz SNSD-a Milorada Dodika. Odluku o proglašenju 11. srpnja danom žalosti kao točku dnevnog reda je predložio upravo Helez, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar obrane Bosne i Hercegovine.
Prijedlog su uz Heleza podržali Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Duška Jurišić (zamjenica ministra za izbjeglice i ljudska prava), Josip Brkić (zamjenik ministra vanjskih poslova), Davor Bunoza (ministar pravde BiH) i Dubravka Bošnjak (ministrica civilnih poslova).


Prijedlog je odbijen zbog prava veta zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara iz srpskog naroda Staše Košarca. Ovo je petu godinu zaredom da je prijedlog o proglašenju dana žalosti odbijen.
Posljednji put je na nivou Vijeća ministara BiH, ovakva odluka donesena 2019. godine. Podsjetimo, prije 29 godina pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u Srebrenici su ubili više od 8300 bošnjačkih muškaraca i dječaka.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.