Anušić se nakon izjave u Mostaru našao u ozbiljnim problemima: Memorijalni centar Srebrenica se digao na noge

FOTO: BLJESAK.INFO

Hrvatska je nedavno sponzorirala i u UN-u glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

BILD.BA | 11. LIPNJA 2024. | 20:43
IZVOR: HINA

Memorijalni centar Srebrenica zatražio je u utorak od hrvatske vlade da ispita je li ministar obrane Ivan Anušić umiješan u zločine nad Bošnjacima nakon što je izjavio da se 1993. borio na strani hrvatskih snaga na području Mostara.

Govoreći na obljetnici važne bitke na tome području, Anušić je ranije u utorak rekao da se kao dragovoljac priključio Hrvatskome vijeću obrane 1993. i da se borio oko Mostara.

"Kao što je veliki broj Hrvata 1991. došao braniti Vukovar, tako sam i ja 1993. kao dragovoljac bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane ovdje u Mostaru gdje sam branio hrvatski narod u BiH", rekao je Anušić na obilježavanju 32. obljetnice operacije "Lipanjske zore", prve vojne pobjede nad srpskim snagama i JNA na području Mostara i Hercegovine.


Memorijalni centar Srebrenica, koji komemorira sjećanje na pokolj više od 8000 Bošnjaka koji su počinile srpske snage 1995., sada traži pojašnjenje Anušićeve uloge u ratnim zbivanjima.

„Memorijalni centar Srebrenica traži od vlade RH da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktualnog ministra u vojne akcije koje je Haški sud (ICTY) potvrdio kao udruženi zločinački pothvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić, i Berislav Pušić“, napisao je centar na X-u.


Hrvatska je nedavno u UN-u glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

ICTY je šestoricu bivših političkih i vojnih vođa Hrvata u BiH osudio za udruženi zločinački poduhvat koji je uključivao etničko čišćenje Bošnjaka i pokušaj pripajanja dijela teritorija Bosne i Hercegovine Hrvatskoj. Dio poduhvata bili su i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i zapovjednik Hrvatske vojske general Janko Bobetko, stoji u presudi.

Anušić poslao snažnu poruku iz Mostara: 'Mi smo jedan narod, nitko nas nikada neće uspjeti razdvojiti'

Hrvatska je nedavno sponzorirala i u UN-u glasala za rezoluciju o genocidu u Srebrenici čiji je inicijator bio Memorijalni centar.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.