Anušić poslao snažnu poruku iz Mostara: 'Mi smo jedan narod, nitko nas nikada neće uspjeti razdvojiti'

FOTO: CROPIX

U vojarni koju su od JNA zauzeli pripadnici HVO-a i HV-a 11. lipnja 1992. godine otkriveno je spomen obilježje s imenima poginulih pripadnika te dvije vojne formacije.

BILD.BA | 11. LIPNJA 2024. | 15:56
IZVOR: HINA

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić rekao je u utorak u Mostaru kako su Hrvati bili neodvojivi u ratu, te da će Hrvatska zauvijek biti potpora sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini i podupirati euroatlantski put te zemlje.

Ministar Anušić je nazočio obilježavanju 32. obljetnice operacije "Lipanjske zore", prve vojne pobjede u Bosni i Hercegovini nad srpskim snagama i tzv. JNA na području Mostara i Hercegovine u kojoj su zajednički sudjelovale postrojbe Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane.

"Mi smo jedan narod, narod koji se mora podržavati, koji mora biti jedan uz drugoga kao što smo bili 1991., 1992. … u Hrvatskoj, a zatim u Hercegovini, središnjoj Bosni i Posavini", istaknuo je ministar obrane.


Dodao je kako su Hrvati u Hrvatskoj i BiH 'neodvojivi i nitko nas nikada neće uspjeti razdvojiti'.
"Hrvatska država i hrvatski narod su uvijek uz vas. To morate znati i politika, ja osobno, Vlada Republike Hrvatske, premijer Plenković zajedno ćemo biti zauvijek sa svima vama u obrani vaših interesa i naših vrijednosti", rekao je ministar Anušić u vojarni Oružanih snaga BiH koja nosi naziv po prvom poginulom branitelju Stanislavu Baji Kraljeviću 11. lipnja 1992. godine.

Posvjedočio je kako je i sam sudjelovao u ratu u Bosni i Hercegovini kao dragovoljac.
"Kao što je veliki broj Hrvata 1991. godine došao braniti Vukovar, tako sam i ja 1993. kao dragovoljac bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane ovdje u Mostaru gdje sam branio hrvatski narod u BiH", dodao je. Najavio je nastavak potpore bosanskohercegovačkim Hrvatima i BiH u ostvarenju euroatlantskih integracija.

"Danas smo članica EU-a i NATO saveza i pružamo ruku Bosni i Hercegovini i Hrvatima u BiH i njihovim aspiracijama za euroatlantskim integracijama", rekao je ministar.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je kako se kao opomena na ratna stradanja u BiH mora graditi kultura mira i podsjećati na žrtvu hrvatskih branitelja.

"Ponosni samo na Lipanjske zore. Mi moramo graditi kulturu mira. Kulturu kojom ćemo osigurati punu jednakopravnost hrvatskog naroda", rekao je Čović.


Ova pobjeda je označila kraj Velike Srbije

Nekadašnji zapovjednik II. Gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane, general Stanko Sopta Baja istaknuo je kako je pobjeda u akciji prije 32 godine označila kraj projekta Velike Srbije.

"LIpanjskim zorama je slomljen san o Velikoj Srbiji", rekao je Sopta.

Anušić o Hrvatima u BiH: 'To je naš narod, moramo dužnost pomaganja imati usađenu u sebi'

U vojarni koju su od JNA zauzeli pripadnici HVO-a i HV-a 11. lipnja 1992. godine otkriveno je spomen obilježje s imenima poginulih pripadnika te dvije vojne formacije. Spomenik je djelo akademskog kipara Kuzme Kovačića.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.