Zovko: Moramo iskoristiti lekcije naučene iz prošlosti kako bismo potaknuli međusobno razumijevanje i pomirenje

Poziva na objektivno i činjenično prisjećanje zlodjela i žrtava totalitarnih režima, komunizma, nacizma i fašizma

BILD.BA | 29. STUDENOG 2023. | 15:35

Odbor za kulturu i obrazovanje usvojio je izvješće o europskoj povijesnoj svijesti. Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i članica Odbora za kulturu i obrazovanje Željana Zovko izrazila je zadovoljstvo usvajanjem izvješća koje naglašava nužnost njegovanja europske kulture sjećanja.

Usvojeno izvješće ističe kako se povijest nikada ne smije relativizirati, iskrivljavati ili krivotvoriti u političke svrhe, te naglašava ključnu važnost pristupa europskoj prošlosti na temelju temeljnih europskih vrijednosti kao što su humanizam, tolerancija, demokracija i vladavina prava.

U tekst izvješća uključeni su i amandmani koje je priložila hrvatska eurozastupnica. U svojim je amandmanima Zovko pozvala na objektivno, činjenično i istinito prisjećanje na zločine, zlodjela i žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na europskom tlu tijekom 20. stoljeća, uključujući komunizam, nacizam i fašizam.


“Moramo iskoristiti lekcije naučene iz prošlosti kako bismo potaknuli međusobno razumijevanje i pomirenje unutar i između europskih naroda. Greške iz prošlosti se ne smiju ponoviti”, istaknula je Zovko.

Kako se dalje navodi u priopćenju, Zovko se u svom parlamentarnom radu aktivno zalaže za njegovanje kulture sjećanja i rasvjetljavanje zločina totalitarnih i autoritarnih režima, posebno na zapadnom Balkanu i istočnoj Europi.

Zovko je članica skupine zastupnika za njegovanje kulture sjećanja parlamenta, a u ožujku je u Europskom parlamentu organizirala konferenciju „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“, s ciljem očuvanja lika blaženog Stepinca i promicanja istinu o njegovom životu kao žrtvi totalitarnog režima.

Također, Zovko je u siječnju organizirala predstavljanje knjige “Staze pravednika – priče o herojstvu, humanosti i nadi“, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.