Zbog stavova Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu predsjednik Lincoln se 'okreće u grobu'

FOTO: PIXSELL

Komentar Američkog veleposlanstva u Sarajevu također ignorira i činjenicu da je odsluženom kaznom Valentin Ćorić postao slobodan čovjek.

BILD.BA | 21. VELJAČE 2024. | 13:17
IZVOR: Dnevnik.ba

Komentarom na X. platformi 17. veljače 2024., Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, još je jednom zbunilo bosanskohercegovačku javnost. U njemu to visoko predstavništvo opetovano krši ne samo uzuse diplomatske teorije i prakse, nego i bolje društvene običaje. Naime, u maniri uličnog ogovaranja, Veleposlanstvo SAD-a se upustilo u razmatranje privatnih društvenih aktivnosti legitimno izabranog političkog predstavnika u zemlji koja ga ugošćuje, uprežući ga u kola politike koja po tko zna koji put hrvatskom narodu u BiH pokušava podmetnuti trgovinu čašću jedne suverene europske države.

Predstavništvo inzistira na novoj, nepisanoj i u uređenim društvima i demokratskom svijetu neprihvatljivoj diplomatskoj praksi miješanja u unutarnje poslove zemlje u kojoj je gost te kršenja čl. 41. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. Jer, premda su Sjedinjene Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu još u travnju 1992., diplomatsko predstavništvo te države u BiH, svojim komentarima domaćih političkih aktera i unutarnjopolitičkih događaja, to priznanje faktički ne priznaje.

K tomu, svojim neprimjerenim komentara, ono je dovelo u pitanje i jednu od ključnih tekovina američkog društvo – koje se smatra kolijevkom demokracije i čuvarom ljudskih prava – što ju je dobro opisao američki predsjednik Abraham Lincoln u svojoj poznatoj definicije demokracije kao vladavine naroda, u narodu i za narod.


Komentar Veleposlanstva SAD-a zapravo podrazumijeva neprincipijelnu primjenu demokratskih vrednota u zemlji primateljici, odnosno demonstrira primjenu dvostrukih principa.

Također, iz komentara je nejasno što je zapravo sporno. Je li to nazočnost gospodina Dragana Čovića, jer o njemu je riječ, na predstavljanju knjige Valentina Ćorića „In vino libertas“, mjesto njenog predstavljanja ili samo postojanje knjige i njenog autora. Ili je, možda, sumnjivo sve spomenuto?

Uvjereni smo da u velikoj, svečanoj dvorani Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače, nije bilo nikoga tko nije razumio o čemu je tu riječ. A riječ je o predstavljanju jedne tužne i u isto vrijeme vedre, gorke i zabavne knjige koja govori o neobičnom načinu potkopavanja nepodnošljivih pravila neslobode, kapljom vina proizvedenog u zatvoru osvaja se kap slobode.

Sve rečeno o događaju u petak, 16. 2. 2024., može potvrditi i njegov snimak, dostupan na Internetu i društvenim mrežama. Dobronamjerno oko neće u njemu naći ništa što odstupa od pravila otmjenog kulturnog druženja. Štoviše, zaključit će da Mostar itekako zaslužuje čuti razmišljanja intelektualne elite o temi kojom se bavi knjiga Valentina Ćorića, autora koji je nakon osude na 16 godina zatvora bio lišen slobode gotovo 20 godina. No, knjiga o kojoj se govori najbolje će obraniti samu sebe, samo ju je nužno pročitati.

Indikativno je da u rečenom diplomatskom komentaru nema ni jedne jedine riječi o sjeni što ju je na kulturni događaj u Kosači bacila prethodna hajka na autora, a u režiji pojedinaca ne žednih Ćorićeva vina, nego sukoba. Hajkači su jezikom krajnje neprimjerenim javnom diskursu, riječima mržnje i pozivom na linč, događaj unaprijed stigmatizirali a autora teško oklevetali, praveći se da izjava Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (23. siječnja 2024.) ne postoji. A ona ipak postoji i u njoj među ostalim piše:

”Valentin Ćorić, jedan od šestorice osuđenih u predmetu ‘Tužilac protiv Prlića i drugih‘, jučer je odslužio kaznu od 16 godina zatvora koju mu je 29. maja 2013. izreklo Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i koju je 29. novembra 2017. potvrdilo Žalbeno vijeće MKSJ….” (irmct.org).

U objavi se također ističe da Ćorić više nije pod jurisdikcijom Haaškog suda.

Komentar Američkog veleposlanstva u Sarajevu također ignorira i činjenicu da je odsluženom kaznom Valentin Ćorić postao slobodan čovjek, sa svim građanskim i ljudskim pravima koje sloboda u uređenom i demokratskom društvu sa sobom nosi.

Svakako iznenađuje činjenica kako je Veleposlanstvo u BiH, upravo na tragu spomenute hajke, s identičnim argumentima, komentiralo događaj i sudionike događaja prkoseći pritom načelima otvorenih očiju, demokracije, inkluzije i diplomatske prakse, samoinicijativno preinačilo odsluženu kaznu Valentina Ćorića u doživotnu robiju.

Predsjednik Lincoln se okreće u grobu.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.