Zašto Tužiteljstvo BiH ne digne optužnicu protiv Džaferovića nego se bavi Milanovićem

FOTO: BILD.BA, ILUSTRACIJA

Milanović je ponovo optužen sredinom rujna ove godine da je u Sloveniji negirao genocid. Pogledajmo retrsospektivno cijelu priču

BILD.BA | 8. VELJAČE 2023. | 15:35

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine “radi na predmetu” protiv Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, zbog njegovih izjava iz 2. prosnica 2021. godine u kojima je negirao da su snage Vojske Republike Srpske počinile genocid u Srebrenici u srpnju 1995. godine, kako se navodi u kaznenoj prijavi.

“Prijavu je Tužiteljstvu BiH 13. prosinca 2021. godine podnijela partija Socijaldemokrate BiH zastupana po predsjedniku Enveru Bijediću”, naveli su za Radio Slobodna Europa iz Tužiteljstva BiH.

Inače, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koristeći Bonnske ovlasti, nametnuo je 23. srpnja 2021. dopune Kaznenog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina(ca) u BiH.


Milanović je ponovo optužen sredinom rujna ove godine da je u Sloveniji negirao genocid. Pogledajmo retrsospektivno cijelu priču: na Bledu su za ručkom sjedili Milanović, tročlano bh. Predsjedništvo i još neki regionalni lideri. Tu je bio i Komšić koji je svojevremeno “otpilio” novinara Tanjuga zbog negiranja genocida. Kada je Milanović pred njim, navodno, negirao genocid, Komšić je sjedio i šutio. Šutnja je potvrda, dakle, Komšić je negator srebreničkog genocida. Kao i Džaferović.

Par dana nakon toga beogradski “Danas” objavio je Milanovićevo navodno negiranje genocida pozvavši se na diplomatske izvore s Bleda. E sad, kako to da principijelni Komšić nije ustao od stola, sazvao ekspresno presicu ili se kratko oglasio o tomu što je uradio Milanović? Kako to da je Džaferović šutke sjedio dok Milanović negira genocid? Ili su obojica negatori genocida ili jednostavno lažu.

Slučaj Envera Bijedića i prijave protiv Milanovića dolazi prije navodnog negiranja u Sloveniji. Bild.ba se nakon Bleda obratio Uredu Predsjednika RH. Kazali su nam da je to laž, a da laži ne komentiraju.

No što je sa svim ostalim negiranjem ratnih zločina u BiH? Sjećate li se izjave Šefika Džaferovića iz Konjica u kojoj govori kako “Armija RBiH nije činila zločine”? Nije li to negiranje ratnih zločina i izravno kršenje Kaznenog zakona BiH? Sudska, zakonodavna i izvršna vlast u BiH su, makar načelno, neovisne (jedna o drugoj). Zašto se neovisno Tužiteljstvo ne bavi Džaferovićem zbog kršenja Kaznenog zakona u BiH?

Ovdje je sporedno je li Milanović negirao genocid ili nije s obzirom na to da se Kazneni zakon BiH ne može primijenjivati u drugim državama. Tužiteljstvo BiH nije nadležno za ono što je hrvatski predsjednik uradio u Hrvatskoj, Sloveniji ili na Marsu. Ali je itekako nadležno za ono što je član bh. Predsjedništva uradio u BiH! U “gradu heroju” Konjicu.

Tužiteljstvo bi se trebalo pozabaviti izjavama Šefika Džaferovića koji negira ratne zločine Armije RBiH.

U dopunjenoj verziji Kaznenog zakona BiH koju je donio Inzko, među ostalim, stoji sljedeće: Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Negiranjem zločina Armije RBiH Šefik Džaferović je uradio upravo to. Opravdavao je “ratne zločine za koje postoje presuda sudova u BiH”. Njegovo opravdanje je “usmjereno protiv grupe osoba s obzirom na vjersku ili nacionalnu pripadnost”. Njegovo opravdanje zločina “može potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe”. Uzmimo za primjer samo ratni zločin u Grabovici za koji je sud donio neke, kakve takve, presude. Pravna je činjenica da se u Grabovici dogodio ratni zločin. Činjenica je i da su ga počinili pripadnici Armije RBiH. Džaferović je negirao zločine Armije kazavši kako ista nije činila zločine. Džaferović je, dakle, negirao ratni zločin u Grabovici. Džaferović bi, pred zakonom jednak kao i svi drugi građani, za kršenje zakona trebao odgovarati i ići u zatvor.

Time se treba baviti Tužiteljstvo BiH. Jer je za to nadležno. Za razliku od Milanovića i onoga što je on navodno pričao u nekoj trećoj zemlji.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.