Zašto se slovenski premijer klošario pri posjetu Bosni i Hercegovini? 

FOTO: FENA/HAZIM ALJOVIĆ
ČITATELJI OCIJENILI
5

Osim ako Golob zna nešto što mi u ovom trenutku ne znamo? 

BILD.BA | 13. OŽUJKA 2023. | 20:27

Posjet slovenskog premija Roberta Goloba politička je vijest tjedna, a možda i mjeseca u BiH, ako se ne dogodi nešto epohalno. Dočekala je predsjedateljica Vijeća ministara u BiH Borjana Krišto, što je nekako, po funkcijama koje obavljaju, logično.

Nakon toga se sastao i sa Predsjedništvom BiH u kojem sjedi nametnuti Željko Komšić, ali je bilo iluzorno očekivati da to ne napravi čovjek u čijem je kabinetu ministrica Tanja Fajon, iako bi bilo lijepo da netko od EU dužnosnika kaže kako se neće sastajati sa Željkom Komšićem. Međutim, to je već pitanje takozvane visoke politike i (ne)lobiranja službenog Zagreba.

Što je sve nekada ranije radio isti taj službeni Zagreb, dobro je da se s Komšićem ne sastaje nitko relevantan iz tog istog službenog Zagreba.


Elem, Golobov posjet prvi je njegov inozemni posjet otkako je na čelu slovenske vlade, a u BiH je ponavljao mantru o europskom putu, 14 prioriteta i tome slično.

No, ostaje pitanje zašto se na kraju tog istog posjeta praktično klošario po BiH na način da se sastao s Bakirom Izetbegovićem. U ovom trenutku Izetbegović nema nikakvu funkciju osim čelne u svojoj stranci. Izbore je izgubio od Bećirovića prije pet mjeseci, na državnoj razini, odnosno u zajedničkim institucijama ga nema ni u izvršnoj ni u zakonodavnoj vlasti, u izvršnim tijelima Federacije osobno, također, ne participira, a kako sada stvari stoje, neće participirati ni u izvršnoj vladi tog entiteta.

Tako da je sasvim razumljivo pitanje zašto se Golob odlučio na sastanak s jednim od čelnika jedne od stranaka koja je u opoziciji? Je li ovo rezultat lobiranja bošnjačkih lobista kod gore spomenute Fajon.

Premijer Golob je na sastanku s Izetbegovićem iskazao punu podršku Republike Slovenije europskom putu Bosne i Hercegovine, naglasivši napore koji su u proteklom razdoblju uloženi kako bi se taj put intezivirao.

Izetbegović je istaknuo bezrezervnu podršku SDA svim aktivnostima koji doprinose približavanju Bosne i Hercegovine EU, a naročito ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, priopćio je Izetbegović na društvenim mrežama.

Hoće li Golub sjedati i s drugim lidera oporbenih stranaka u BiH, ostaje da se vidi, ali je njegov prvi posjet, definitvno, pod utjecajem Fajon ili ne, itekako okaljan potpuno nepotrebnim sastankom s Izetbegovićem. Osim ako Golob zna nešto što mi u ovom trenutku ne znamo?

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.