Zakon Zagore najbolja predstava 31. festivala glumca

FOTO: HINA

Predstavi 'Zakon Zagore' kao najboljoj u cjelini dodijeljena je nagrada 'Vanja Drach'.

HINA | 20. SVIBNJA 2024. | 10:26

Dodjelom nagrada u nedjelju je završio 31. festival glumca koji se od 10. svibnja održavao u gradovima Vukovarsko-srijemske županije, a najboljom predstavom u cjelini proglašena je "Zakon Zagore", Gradskog kazališta mladih Split, u režiji Ivana Lea Leme.

Nagradu "Fabijan Šovagović", za najbolje glumačko ostvarenje dobili su Bojana Gregorić Vejzović za ulogu Majke u predstavi "Majka" GDK Gavella, u režiji Enesa Vejzovića i Irena Tereza Prpić za ulogu Laure Lenbach u predstavi "U agoniji" Kazališta Virovitica i Hrvatskog kazališta Pečuh, u režiji Darija Harjačeka te Ivan Ćaćić za ulogu Josipa Matijevića u predstavi "Jom Kipur ili pomirenje" HNK Osijek, u režiji Želimira Mesarića i Vedran Dakić za ulogu Duška Radića u predstavi "Plišana revolucija" Kulturnog centra Osijek, u režiji Vanje Jovanovića.

Nagradu "Nada Subotić" za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina dobila je Mateja Tustanovski za ulogu Mile u predstavi "Plišana revolucija", dok je nagrada "Ivo Fici" za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina pripala Dominiku Karauli za ulogu u predstavi "Stilske vježbe" Kulturnog centra Osijek i Teatra igre Vinkovci, u režiji Vlaste Ramljak.


Nagradu "Nevenka Filipović" za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade dobio je Jadran Grubišić za ulogu Miće u predstavi "Ero s onog svijeta" Zagrebačkog kazališta lutaka, u režiji Krešimira Dolenčića.

Predstavi 'Zakon Zagore' kao najboljoj u cjelini dodijeljena je nagrada 'Vanja Drach'.

Odlukom Festivalskog vijeća nagradu "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca primila je izvršna producentica i tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Mariji Filipović, dok je redatelja Dražena Ferenčinu Festivalsko vijeće nagradilo nagradom "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

U službenoj konkurenciji za nagrade bilo je 20 predstava koje je pratio Ocjenjivački sud u kojem su bili glumci Blanka Bart Hajoš, Vladimir Andrić i Vid Balog. Predstave za festival odabrala je izbornica Ksenija Prohaska, dok je glumac domaćin bio Draško Zidar.

U sklopu popratnog programa održani su 9. susreti kazališnih akademija te predstavljene knjige „Portret duše” i „Kazališni monolozi” Mire Gavrana i „Posljednja stanica Vinkovci” Željka Draženovića.


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.