Za ubojstvo predsjednika Haitija optuženo 50 ljudi, među njima njegova supruga i premijer

FOTO: GETTY IMAGES

Sudac je naredio uhićenje i suđenje optuženima.

BILD.BA | 20. VELJAČE 2024. | 11:32
IZVOR: HINA

Haićanski sudac zadužen za istragu o atentatu na zadnjeg predsjednika te karipske države Jovenela Moisea 2021. optužio je pedesetak ljudi, uključujući njegovu udovicu i bivšeg premijera, navodi se u dokumentu koji je procurio u lokalne medije.

Prema dokumentu na122 stranice suca Walthera Wessera Voltairea, koji je objavio AyiboPost, predsjednikova udovica Martine Moise urotila se s bivšim premijerom Claudeom Josephom da ubije predsjednika kako bi zauzela njegovo mjesto.

Moise je ubijen kada su naoružani ljudi provalili u njegovu spavaću sobu u Port-au-Princeu u noći 7. srpnja 2021., u napaduu kojemu je bivša prva dama ozlijeđena.


Sudac je narediouhićenje i suđenje optuženima.

Moise je na društvenim mrežama kritizirala ono što naziva nepravednim uhićenjima i političkim progonima.

Joseph je u međuvremenu rekao za Miami Herald da je predsjednikov de facto nasljednik, premijer Ariel Henry, glavni dobitnik i da sada zloupotrebljavahaićanski pravosudni sustavza progon protivnika u "klasičnom državnom udaru".

Glasnogovornik Henryjeva ureda rekao je da je sudac neovisan i "slobodan izdati nalog u skladu sa zakonom i svojom savješću".

Nekoliko dana prije atentata na tadašnjeg predsjednika države Henry je imenovan na položajpremijera kao nasljednikJosepha, koji sada vodi oporbenu stranku. Obećao je održati izbore, ali ih je odgodio na neodređeno vrijeme navodeći kao razlog razorni potres i rastuću moć do zuba naoružanih kriminalnih skupina, za koje jetražio inozemnu pomoć.

Procjenjuje se da bande sada kontroliraju većinu glavnog grada, a Kenija se sprema voditi međunarodne snage ratificirane od UN-a za potporu haićanskoj policiji, premda su zemlje oprezne u pogledu dobrovoljne podrške zbog prijašnjihzlostavljanja stranih misija ioptužbiprotiv Henryjeve vlade.

Odvojeni slučaj o Moiseovuubojstvu vodi se u Miamiju, gdje se šest od 11 optuženih izjasnilo krivima za zavjeru o slanjukolumbijskih plaćenika radiMoiseove otmice. Taj se plan u posljednjem trenutku promijeniou zavjeru za njegovo ubojstvo.

Urotnici su prema optužbama SAD-a nastojali zamijeniti Moisea haićansko-američkim pastorom Christianom Emmanuelom Sanonom.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.