Za dvadesetak sati nam službeno počinje proljeće, a poznat je i datum početka ljeta

FOTO: BILD.BA

Govoreći o sezonskoj prognozi, kazao je da se sezona proljeća 2023. godine u BiH očekuje u trendu prethodnih sezona.

FENA | 20. OŽUJKA 2023. | 10:46

Sezona proljeća u Bosni i Hercegovini službeno počinje danas u 22 sata i 22 minute, potvrdili su Feni iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

- Zanimljivo je da je ove godine početak proljeća odnosno ravnodnevnica pada na 20. ožujak, a učili smo u školama da je to 21. ožujak. Razlog pomjeranja datuma početka proljeća jest što je sunčeva godina kraća za 20 minuta od zvjezdane godine, pa od 2008. godine i sve do 2101. godine početak proljeća pada između 19. i 20. ožujka. Čak su astronomi izračunali da 2044. godine početak proljeća u BiH stiže 19. ožujka. To je jedna zanimljivost vezana za datum početka ovog godišnjeg doba - kazao je Feni Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Govoreći o sezonskoj prognozi, kazao je da se sezona proljeća 2023. godine u BiH očekuje u trendu prethodnih sezona.


- Toplije i sušnije i nastavak sezona koje smo imali protekle dvije-tri godine. Kada je u pitanju temperaturni režim, vrijednosti na sjeveru i u središnjim predjelima naše zemlje pozitivno će odstupati od referentnih vrijednosti za dva do tri stupnja, a na jugu zemlje oko jedan stupanj i više u odnosu na prosječne proljetne vrijednosti - kazao je Krajinović.

U pogledu razlika po mjesecima, najveće pozitivno odstupanje temperature zraka očekuje se u mjesecu svibnju.

- Kada su u pitanju padavine vrijednosti koje su prognozirane za ova tri proljetna mjeseca su u granicama višegodišnjih prosjeka ili nešto ispod ovih vrijednosti. Tako da toplije i sušnije proljeće ove godine možemo očekivati u našoj zemlji - kazao je Krajinović.

Ljeto 2023. godine nastupa 21. lipnja u 16 sati i 59 minuta.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.