Za dvadesetak sati nam službeno počinje proljeće, a poznat je i datum početka ljeta

FOTO: BILD.BA

Govoreći o sezonskoj prognozi, kazao je da se sezona proljeća 2023. godine u BiH očekuje u trendu prethodnih sezona.

FENA | 20. OŽUJKA 2023. | 10:46

Sezona proljeća u Bosni i Hercegovini službeno počinje danas u 22 sata i 22 minute, potvrdili su Feni iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

- Zanimljivo je da je ove godine početak proljeća odnosno ravnodnevnica pada na 20. ožujak, a učili smo u školama da je to 21. ožujak. Razlog pomjeranja datuma početka proljeća jest što je sunčeva godina kraća za 20 minuta od zvjezdane godine, pa od 2008. godine i sve do 2101. godine početak proljeća pada između 19. i 20. ožujka. Čak su astronomi izračunali da 2044. godine početak proljeća u BiH stiže 19. ožujka. To je jedna zanimljivost vezana za datum početka ovog godišnjeg doba - kazao je Feni Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Govoreći o sezonskoj prognozi, kazao je da se sezona proljeća 2023. godine u BiH očekuje u trendu prethodnih sezona.


- Toplije i sušnije i nastavak sezona koje smo imali protekle dvije-tri godine. Kada je u pitanju temperaturni režim, vrijednosti na sjeveru i u središnjim predjelima naše zemlje pozitivno će odstupati od referentnih vrijednosti za dva do tri stupnja, a na jugu zemlje oko jedan stupanj i više u odnosu na prosječne proljetne vrijednosti - kazao je Krajinović.

U pogledu razlika po mjesecima, najveće pozitivno odstupanje temperature zraka očekuje se u mjesecu svibnju.

- Kada su u pitanju padavine vrijednosti koje su prognozirane za ova tri proljetna mjeseca su u granicama višegodišnjih prosjeka ili nešto ispod ovih vrijednosti. Tako da toplije i sušnije proljeće ove godine možemo očekivati u našoj zemlji - kazao je Krajinović.

Ljeto 2023. godine nastupa 21. lipnja u 16 sati i 59 minuta.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.