Za Bild.ba piše Dragan Čović: 30. obljetnica Hrvatske Republike Herceg Bosne

FOTO: FENA/EMANUEL SOČA
ČITATELJI OCIJENILI
5

'Hrvatski nacionalni identitet, naš jezik i kulturna baština utkani su u Bosnu i Hercegovinu i svaku poru njezinog postojanja'

DRAGAN ČOVIĆ | 27. KOLOVOZA 2023. | 20:11

Povodom 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske Republike Herceg Bosne autorski tekst za Bild.ba piše predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović

Čitajte ga nastavku:

Posljednji dani kolovoza, mjeseca u kojem s ponosom i dubokim pijetetom obilježavamo tolike važne datume hrvatske povijesti, imaju poseban značaj za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Prije točno tri desetljeća, 28. kolovoza, osnovana je Hrvatska Republika Herceg-Bosna kao administrativna, politička, gospodarska i kulturna zajednica koja je očuvala i dala nemjerljive obrise današnjoj suverenosti Bosne i Hercegovine. Hrvatska Republika Herceg-Bosna je integrirala sve svoje uspostavljene elemente izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti u infrastrukturu Daytonske BiH. Hrvatski nacionalni identitet, naš jezik i kulturna baština utkani su u Bosnu i Hercegovinu i svaku poru njezinog postojanja.


Razumjeti povijest jednog naroda, jedne zemlje, nemoguće je bez shvaćanja šireg konteksta svih okolnosti i prilika, kao i nedaća s kojima smo se suočavali. Ne ulazeći u aspekt povjesničara i akademske zajednice koja je mnogo toga već znanstveno potkrijepila, skrećemo pozornost na jasne činjenice koje zorno svjedoče koliko nas je borba za slobodom i opstankom ujedinila u pleter zajedništva od Posavine, Središnje Bosne i čitavog prostora Hercegovine. Uloga hrvatskih političkih dužnosnika je neumorno podsjećati na povijesne činjenice, unatoč svim nastojanjima da se takvo što minimizira, a često i svjesno izvrgava. Naša prošlost je ponosna i veličanstvena, a uvjeren sam i jedan od ključnih generatora da danas toliko predano predvodimo Bosnu i Hercegovinu prema budućnosti, stvarajući čvrste temelje koje će naša djeca i budući naraštaji još snažnije nadograđivati.

Hrvatski narod je u kontinuitetu dao jasno do znanja da je ovo naša domovina, počevši od listopada 1991. godine spaljivanjem do temelja sela Ravnog, uvidjevši da sami moramo spašavati svoju djecu i obitelji, svoje domove i susjede. Organiziranjem, prvo u Hrvatsku zajednicu, a potom i Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, pokazali smo odlučnost, snagu i hrabrost u ostvarenju slobode u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti. Hrvatska Republika Herceg-Bosna i njene institucije bile su jamac opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH, ali i same Bosne i Hercegovine. Tamo gdje nije bilo organiziranog djelovanja HR H-B, hrvatski narod je raseljen, a sva njegova svjedočanstva uništena i spaljena.

Zajedništvo koje smo tada izgradili jednako nas je očuvalo da opstanemo kao politički narod i danas nakon tri desetljeća kada naše politike vode Bosnu i Hercegovinu prema zajednici europske obitelji. Naša vizija Bosne i Hercegovine kao moderne europske države u svakom segmentu je jasna i nedvosmislena. Tri konstitutivna naroda su ustavni temelj kojim jednakopravno, s druga dva naroda i svima ostalima, trebamo baštiniti europske vrijednosti, načela i standarde. Svjesni smo svih izazova koje ćemo, budite sigurni, uspjeti premostiti i zlatnim slovima ispisivati nove stranice povijesti hrvatskog konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini i naše domovine. Na današnji dan šaljemo poruke mira, poruke uvažavanja, poštovanja i tolerancije prema svakom narodu i svakom pojedincu u Bosni i Hercegovini.

S ponosom se prisjećamo svih velikana našeg naroda koji su imali hrabrosti, vizije i odlučnosti ugraditi sebe u sve vrijednosti Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Naposljetku, svima čestitam ovu 30. obljetnicu utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne i s dubokim naklonom zahvaljujem našem narodu na ustrajnosti koju skupa okupljeni u Hrvatski narodni sabor pokazujemo. Neka ova 30. obljetnica bude posebna svima nama i podsjetnik da je naš hrvatski narod zaglavni kamen Bosne i Hercegovine.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.