Vučić o putu Srbije u EU: ‘Nemam ništa osobno protiv Ukrajine, ali teško je ne primijetiti…’

Pristupni pregovori su zapeli

BILD.BA | 17. RUJNA 2023. | 20:19

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u intervjuu za FT objavljenom ovoga vikenda se dotakao poteškoća koje Srbija ima na svom putu prema EU.

“Nemam ništa osobno protiv Ukrajine, ali teško je ne primijetiti razliku u podršci koju je Kijev dobio na svom putu prema punopravnom članstvu u EU i onoj kojoj smo mi svjedočili posljednjih godina”, izjavio je Vučić.

Kijev se prijavio za članstvo u veljači 2022., samo nekoliko dana nakon što je Rusija započela krvavu invaziju, a samo nekoliko mjeseci kasnije Ukrajinci su dobili status zemlje kandidata.


Zapeli pristupni pregovori
Što se tiče Srbije, oni su na status zemlje kandidata čekali pune četiri godine. Nakon toga su pristupni pregovori zapeli, uglavnom zbog problema s Kosovom.

“Srbija je neusporedivo spremnija nego što su Rumunjska i Bugarska bile 2007., kada su se pridružile EU”, rekao je Vučić istaknuvši kako kako neprestana odugovlačenja napretka pregovora ne odgovaraju stvarnosti situacije u njegovoj zemlji.

“Čuli smo da se sama Unija ne planira širiti prije 2025., sada se već govori o 2030.; to je sedam godina. Tko zna što se sve može dogoditi u tih sedam godina”, poručio je Vučić.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.