Vrelo Borak i kanjon rijeke Lištice bi uskoro mogli biti proglašeni Spomenikom prirode

FOTO: FACEBOOK

Znanstveno – istraživački kamp se održavao u trajanju od tjedan dana u cilju valorizacije prirodnih vrijednosti vrela Borak s kanjonom rijeke Lištice

BILD.BA | 29. KOLOVOZA 2023. | 14:02


Završio je prvi znanstveno – istraživački kamp kojeg je organizirao Regionalni resursni centar ReReC u sklopu projekta “Kampanja za zaštitu i održivo upravljanje područjem prirodne vrijednosti vrelo Borak s kanjonom rijeke Lištice”.
Projekt je podržan od strane Centra za Promociju Civilnog društva/CPCD iz Sarajeva u okviru projekta “Misli o prirodi!” kojeg financira Švedska.

Znanstveno – istraživački kamp se održavao u trajanju od tjedan dana (15. – 22. kolovoza 2023.) u cilju valorizacije prirodnih vrijednosti vrela Borak s kanjonom rijeke Lištice.

Sljedeći kamp se planira u rujnu, a na osnovu dobivenih rezultata, tim eksperata će izraditi Studiju opravdanosti zaštite ovih područja.


Paralelno s održavanjem kampa druga ekspertna skupina u sastavu predstavnika ministarstava ŽZH, predstavnika četiri općine (Široki Brijeg, Grude, Posušje i Ljubuški) i Javnog poduzeća Park prirode Blidinje te članova ReReC-a i partnera na projektu priprema zakonsku i stručnu osnovu za pokretanje procedure zaštite vrela Borak i kanjona rijeke Lištice kroz kategoriju Spomenika prirode.

Zajedno izrađuju prijedlog Zakona o zaštiti prirode za Županiju Zapadnohercegovačku, čijim izglasavanjem će sva zaštićena područja u ŽZH usuglasiti svoj status i održivo korištenje prirodnih vrijednosti s novim zakonskim rješenjem.

Da bi se prikupili podaci javnog mijenja o njihovoj informiranosti o stanju i opravdanosti uspostave zaštite i održivog korištenja prirodne vrijednosti vrela Borak s kanjonom rijeke Lištice, na području općina Široki Brijeg i Posušje ReReC s partnerima na projektu (Udruga “Centar za okoliš Horizont”, Udruga “Pradidova stina”, Referentna grupa, Udruga “Pangea”, Ekološka udruga “Lijepa naša” i Udruga “EHOO”) provodi anketiranje lokalnog stanovništva i ključnih dionika.

Ovi podaci će poslužiti u kreiranju Zakona o zaštiti prirode i budućih planova upravljanja vrelom Borak i kanjonom rijeke Lištice.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.