Vlada ŽZH: Veliki petak neradni dan, donesene važne odluke koje se tiču domova zdravlja

DETALJ PRED DZ U ŠIROKOM
FOTO: BILD.BA/IVAN CRNJAC

Spomenuti nacrti zakona upućeni su u daljnju skupštinsku proceduru

FENA | 4. TRAVNJA 2023. | 15:47

Vlada Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) na svojoj današnjoj sjednici utvrdila je Nacrt zakona o preuzimanju prava i obveza i usklađivanju organizacije i poslovanja Doma zdravlja Grude, zatim Nacrt zakona o preuzimanju prava i obveza i usklađivanju organizacije i poslovanja Doma zdravlja Ljubuški, Nacrt zakona o preuzimanju prava i obveza i usklađivanju organizacije i poslovanja Doma zdravlja Posušje, Nacrt zakona o preuzimanju prava i obveza i usklađivanju organizacije i poslovanja Doma zdravlja Široki Brijeg i Nacrt zakona o preuzimanju prava i obveza i usklađivanju organizacije i poslovanja Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke.

Spomenuti nacrti zakona upućeni su u daljnju skupštinsku proceduru.

S obzirom da su osnivački akti navedenih ustanova doneseni 1994. godine, bilo je potrebno uskladiti organizaciju i poslovanje ovih ustanova sa Zakonom o ustanovama i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Županije Zapadnohercegovačke, priopćeno je iz Vlade ŽZH.


Vlada je također usvojila Odluku o usvajanju Smjernica za planiranje rada županijskih tijela za razdoblje 2024. – 2026. godine.

Svrha smjernica je operacionalizacija Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke kroz trogodišnje planiranje rada županijskih tijela, odnosno izradu Programa rada Vlade ŽZH, te učinkovitu provedbu i praćenja provedbe Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke.

Bolja sinergija i provedba Strategije

Smjernice također trebaju poslužiti kao instrument za uspravno i vodoravno usklađivanje trogodišnjih planova rada između županijskih tijela, te da se postigne bolja sinergija i olakša provedba Strategije razvoja Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje 2021. – 2027. godine, kao i ostalih usvojenih strateško planskih dokumenata u Županiji Zapadnohercegovačkoj, u čemu se i ogleda razlog za donošenje spomenute odluke.

Prilikom izrade trogodišnjih planova rada za sljedeće trogodišnje razdoblje, županijska ministarstva, samostalne županijske uprave i samostalne županijske upravne organizacije obvezni su poseban naglasak staviti na sljedeće prioritete:

- jačanje ljudskih kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem, odnosno provedbu projekata;

- pripremu relevantne dokumentacije za nove projekte i aktivnosti koji to zahtijevaju, kako bi se pripremili za realizaciju i privlačenje sredstava za njihovu realizaciju iz vanjskih izvora financiranja u sljedećem razdoblju;

- obveze iz procesa europskih integracija;

- temeljenje aktivnosti na digitalnoj transformaciji i zelenoj ekonomiji;

- smanjivanje negativnih demografskih trendova i stvaranje podloge za razvoj aktivnih demografskih mjera;

- planirati aktivnosti i projekte temeljem Akcijskog plana koji je aneks ovih smjernica i dr.
Na današnjoj sjednici Vlada ŽZH donijela je Odluku o dodjeli koncesije Gospodarskom društvu Herceg – Gala d. o. o. Široki Brijeg za izgradnju i korištenje fotonaponske elektrane „Herceg – Gala 8“ na lokaciji Ćesića Draga, općina Posušje.

Veliki petak neradni dan

Vlada je donijela Odluku o proglašenju 7. travnja 2023. godine (Veliki petak) neradnim danom u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Također, Vlada je usvojila Periodično izvješće o izvršenju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine, kao i Izvješće o poslovanju Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke u 2022. godini, stoji u priopćenju.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.