Vlada ŽZH donijela dvije odluke koje se tiču kulture i sporta: Dodjeljuje se poprilično velika svota, evo detalja

FOTO: BILD.BA

U odluci su opširno i detaljno navedeni posebni kriteriji za dodjelu

BILD.BA | 26. KOLOVOZA 2023. | 10:49

Vlada Zapadnohercegovačke županije donijela je na svojoj posljednjoj sjednici dvije odluke koje se odnose na kulturu i sport.

Riječ je o odlukama kojima se regulira raspodjela preostalog dijela sredstava “Tekući prijenosi za programe kulture” i preostalog dijela sredstava “Tekući prijenosi za sport”, utvrđenih u proračunu Zapadnohercegovačke županije za 2023. godinu, piše portal Večernjeg lista BiH.

Preostali dio sredstava za programe kulture koji se raspodjeljuje iznosi 108.500 KM, a za programe iz sporta 247.840 KM. To znači da će se ukupno za programe kulture i programe iz sporta raspodijeliti 356.340 KM. Na temelju pristiglih molbi preostala sredstva namijenjena za financiranje programa kulture raspodjeljuju se jedinicama lokalne samouprave u ZHŽ na sljedeći način: Gradu Širokom Brijegu 31.652 KM, Gradu Ljubuškom 43.280 KM, općini Posušje 25.792 KM i općini Grude 7776 KM.


Tko ima pravo sudjelovati

Pravo na sudjelovanje u raspodjeli sredstava imaju pravne osobe koje obnašaju djelatnost u području kulture iz ZHŽ (udruge, kulturno-umjetnička društva i javne ustanove) u svrhu potpora njihova rada, kojima nisu dodijeljena sredstva pri prvoj raspodjeli u srpnju, na 14. sjednici Vlade ZHŽ, i pravne osobe koje su pravodobno dostavile izvješća o pravdanju sredstava koja su im dodijeljena odlukom o utrošku sredstava za programe kulture, koja su utvrđena u županijskom proračunu za 2022. godinu, piše Večernjak. Sudjelovanje u raspodjeli sredstava korisnici ostvaruju na temelju ostvarenog broja bodova, sukladno kriterijima za dodjelu sredstava. Preostali dio sredstava za programe iz sporta iznosi 247.840 KM. Raspodjeljuje se prema broju stanovnika u gradovima i općinama: Gradu Širokom Brijegu 126.744 KM, općini Posušje 80.324 KM, općini Grude 40.772 KM. Grad Ljubuški u ovoj raspodjeli nije dobio financijska sredstva. U obrazloženju se navodi da su sredstva za Grad Ljubuški utrošena u svom maksimalnom, prvotno predviđenom iznosu. Pravo na sudjelovanje u raspodjeli preostalih sredstava imaju sportski klubovi, sportska društva, sportski savezi, sportske udruge s područja ZHŽ koji u svojoj misiji imaju sportske aktivnosti i koji su registrirani u skladu s odredbama Zakona o udrugama i fondacijama FBiH, a koji dostave svu propisanu dokumentaciju. Pravo na sudjelovanje u raspodjeli nemaju sportski klubovi, sportska društva, sportski savezi i sportske udruge koji nisu pravodobno dostavili izvješća o pravdanju sredstava za 2022. godinu koja su im dodijeljena. Pravo na sudjelovanje nemaju ni oni koji su već ostvarili pravo na dodjelu sredstava, koji nisu pravilno registrirani u registrima ZHŽ ili svoje sportske djelatnosti obavljaju izvan ZHŽ te koji administrativno i teritorijalno pripadaju Gradu Ljubuškom i svoju djelatnost obavljaju na području Grada Ljubuškog.

U odluci su opširno i detaljno navedeni posebni kriteriji za dodjelu preostalog dijela sredstava, bodovanje i vrednovanje po različitim osnovama, dostava potrebne dokumentacije... Korisnici sredstava obvezni su najkasnije do 31. ožujka 2024. godine dostaviti županijskom Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta izvješće o utrošku doznačenih financijskih sredstava i postignutim rezultatima s potpunom dokumentacijom koja dokazuje namjenski utrošak sredstava. Korisnici sredstava koji ne dostave izvješće s kompletnom dokumentacijom, koja dokazuje namjenski utrošak sredstava, te ako se utvrdi da su sredstava utrošena nenamjenski, nemaju pravo sudjelovanja u programu utroška sredstava za iduću kalendarsku godinu.

Sport

Podsjetimo da je na 14. sjednici 25. srpnja Vlada ZHŽ donijela prethodne (prve) odluke o raspodjeli dijela sredstava za programe kulture i programe iz sporta. Odobrena je raspodjela dijela sredstava za programe kulture u iznosu 131.500 KM: Gradu Širokom Brijegu 41.500 KM, Gradu Ljubuškom 28.000 KM, općini Grude 36.000 KM i općini Posušje 26.000 KM. Preostao je dio u iznosu 108.500 KM, pa je i on ovom posljednjom odlukom na posljednjoj sjednici Vlade raspodijeljen. Za programe iz sporta odobrena je raspodjela sredstava u iznosu od 532.160 KM: Gradu Širokom Brijegu 111.000 KM, Gradu Ljubuškom 231.660 KM, općini Grude 101.500 KM i općini Posušje 88.000 KM. Preostali iznos od 247.840 KM posljednjom je odlukom također raspodijeljen.

VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.