Vlada RH proizvođačima svinja zbog afričke svinjske kuge dodijelila potpore od sedam milijuna eura

FOTO: TWITTER

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja drže rasplodne svinje, upisana u odgovarajuće upisnike i registre, pri čemu se potpore isplaćuju za dio troškova hranidbe u visini od 60 eura mjesečno po grlu.

HINA | 23. STUDENOG 2023. | 15:49

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela dva programa potpore za revitalizaciju gospodarstava i očuvanje aktivnosti proizvođača koji trpe posljedice afričke svinjske kuge (ASK), ukupne vrijednosti sedam milijuna eura.

Riječ je o programu potpora za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja ASK-a, vrijednom dva milijuna eura, te programu potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja te bolesti, vrijednosti pet milijuna eura.

- Prvi program uključuje financijsku pomoć uzgajivačima rasplodnih svinja, nadoknade za povećane troškove držanja uzrokovane otežanim prometovanjem živih svinja, kao i za povećane troškove hranidbe, izvijestila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja drže rasplodne svinje, upisana u odgovarajuće upisnike i registre, pri čemu se potpore isplaćuju za dio troškova hranidbe u visini od 60 eura mjesečno po grlu.

Kada je riječ o programu potpore zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe mjera suzbijanja ASK-a, navela je ministrica, i u ovom slučaju prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja uzgajaju rasplodne svinje, a također i ona koja drže tovne svinje i upisana su u odgovarajuće registre.

Iznos gubitka koji se namjerava nadoknaditi tim programom temelji se na broju rasplodnih svinja na gospodarstvima, pri čemu se broj grla množi s jediničnim iznosom od 2,18 eura i brojem dana nemogućnosti držanja.

Za tovne svinje, navela je Vučković, predviđeni jedinični iznos je 0,36 eura, koji će se množiti s brojem dana u kojima uzgajivači kojima su eutanazirane svinje neće moći držati svinje.

Vučković je izvijestila i da su u proteklih sedam dana u Starim Mikanovcima potvrđena dva nova slučaja ASK-a. Istaknula je i da je Vlada osigurala 14,7 milijuna eura za nadoknade svim posjednicima kojima su usmrćene ili će biti usmrćene svinje zbog potvrde bolesti, a da je do današnjeg dana isplaćeno 7,07 milijuna eura.

Također, Vlada je donijela i program koji se odnosi na nadoknadu dijela gubitaka onima koji isporučuju zdrave svinje na termičku obradu, što je omogućeno u zonama ograničenja sukladno propisima. programa je pet milijuna eura, a s obzirom na broj svinja koji je na taj način spašen i odvezen u narednim tjednima povećat će se do sada odobrena sredstva, izjavila je Vučković, dodajući da je za program objavljen pravilnik i završeno zaprimanje zahtjeva za potporu, a isplate se očekuju u narednih deset dana.

Vrijednost programa je pet milijuna eura, a s obzirom na broj svinja koji je na taj način spašen i odvezen u narednim tjednima povećat će se do sada odobrena sredstva, izjavila je Vučković, dodajući da je za program objavljen pravilnik i završeno zaprimanje zahtjeva za potporu, a isplate se očekuju u narednih deset dana.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković još je jednom ponovio da za ASK ne postoji cjepivo ili lijek, mjere ograničenja su jedine koje se mogu poduzimati, a ukupan iznos sredstava koje je Vlada do sada putem Ministarstva poljoprivrede izdvojila za saniranje posljedica ASK-a premašuje 30 milijuna eura.

- Mjere se poduzimaju, tako da je važno da javnost toga bude još jednom svjesna, a ove dvije odluke će pridonijeti daljnjim isplatama posjednicima svinja, poručio je predsjednik Vlade.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.