Vlada FBiH: Odobren novac za dovršetak Klinike za dječje bolesti u Mostaru i opremanje sale u Tuzli

FOTO: FENA

Radi se o kapitalnom i tekućem transferu drugim nivoima vlasti i fondovima namijenjenih za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Univerzitetsko klinički centar Tuzla.

FENA | 23. STUDENOG 2023. | 21:20

Vlada Federacije BiH donijela je, na današnjoj hitnoj telefonski sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, odluke kojima se usvajaju dva programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele iz Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Radi se o kapitalnom i tekućem transferu drugim nivoima vlasti i fondovima namijenjenih za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i Univerzitetsko klinički centar Tuzla.

Prvom donesenom Odlukom usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele „Kapitalni transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - dovršetak izgradnje Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar“, utvrđen u Budžetu FBiH za 2023. godinu, u iznosu od 7.000.000 KM.


Ta sredstva raspoređuju se za financiranje projekta izgradnje Klinike za dječje bolesti SBK Mostar, u iznosu od 4.700.000 KM, te dogradnju objekta Tople veze radi osiguranja komunikacije Dječje klinike s drugim bolničkim sadržajima u iznosu od 2.300.000 KM. O načinu utroška odobrenih sredstava za te projekte bit će potpisan ugovor između Federalnog ministarstva zdravstva i SBK Mostar, kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obaveze, a Ministarstvo će o utrošenim sredstvima tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo financija.

Drugom donesenom Odlukom usvaja se Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele "Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima

- Transfer za opremanje ortopedske sale na Klinici za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla", utvrđen u ovogodišnjem Federalnom proračunu, u iznosu od 500.000 KM. Sredstva se raspoređuju za nabavku medicinske opreme za operacionu salu u okviru Projekta opremanja klinike za ortopediju i traumatologiju JZU UKC Tuzla, a s ciljem osiguranja kvaliteta i kontinuiteta pružanja zdravstvenih usluga.

- O načinu utroška odobrenih sredstava za projekt potpisat će se ugovor između Ministarstva i UKC Tuzla, kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obveze. UKC Tuzla će, o realizaciji i namjenskom utrošku sredstava kvartalno, dostavljati izvještaj Federalnom ministarstvu zdravstva, koje će o utrošenim sredstvima kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo financija - priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.