Vijeće ministara donijelo odluku: Smanjene su carinske tarife za ove proizvode i robe

Carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose se na robe koje su podrijetlom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

BILD.BA | 19. RUJNA 2023. | 20:20

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, jednoglasno je donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2024. godine, sukladno Zakonu o carinskoj tarifi.

Cilj ove privremene mjere je potpora domaćem gospodarstvu i konkurentnijem te povoljnijem poslovanju, uz zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i novom zapošljavanju.

Odlukom je obuhvaćeno 68 tarifnih oznaka u odnosu na 63 obuhvaćene u 2023. godini u sektorima tekstilne, obućarske, kemijske, metalne, prehrambene i grafičke industrije, kao i elektroindustrije.


Robe koje su obuhvaćene ovom odlukom su materijali i sirovine koji se smatraju repromaterijalom, jer ih koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji za izradu gotovih proizvoda, u proizvodnji za izvoz ili su supstitucija uvoznih proizvoda, a koji se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvaliteti potrebnoj za proizvodnju gotovih proizvoda.

Carinske stope na robe obuhvaćene ovom odlukom ne odnose se na robe koje su podrijetlom iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

I u BiH usporen ekonomski rast

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za siječanj – lipanj 2023. godine u Bosni i Hercegovini.

Statistički podaci za 2023. godinu ukazuju kako je trend ekonomskog rasta iz prethodne godine znatno usporen, što je posljedica rasta cijena roba i usluga, odnosno inflacije, te slabljenja gospodarske aktivnosti u međunarodnom ekonomskom okruženju. U prvom kvartalu 2023. godine u BiH je registriran realni ekonomski rast od 1,1 % u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ključni razlog usporavanja trenda ekonomskog rasta u 2023. godini je slabljenje privatne potrošnje.

Usporavanje gospodarske aktivnosti u zemlji (privatna potrošnja i investicije) i slabljenje izvozne tražnje (usporavanje ekonomskog rasta u EU-u) rezultiralo je usporavanjem trenda rasta vanjskotrgovinske razmjene u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu 2023. godine, tako da je ona u realnom smislu uvećana za 2 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema podacima za svibanj ove godine, u BiH je bilo 855.600 zaposlenih osoba, što je 1,7 % više u odnosu na svibanj prošle godine. Istovremeno je bilo 345.000 nezaposlenih osoba, što je za 4,35 % manje u odnosu na isti mjesec 2022. godine. Stopa nezaposlenosti u svibnju 2023. iznosila je 28,7 %.

Prosječna netoplaća u svibnju 2023. godine iznosila je 1.275 KM, uz nominalni rast od 15,3 % i realni rast od 8,2 % u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prosječna mirovina u Bosni i Hercegovini u lipnju 2023. godine iznosila je 567 KM i u odnosu na lipanj 2022. godine nominalno je veća za 19,5 %.

Stopa rasta ukupnih poreznih prihoda u prvoj polovici 2023. godine iznosila je 11,1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupno je prikupljeno oko 10,4 milijarde KM javnih prihoda, po osnovi izravnih i neizravnih poreza, socijalnih doprinosa, pristojbi, kazni i naknada.

U prvoj polovici 2023. godine registrirana je inflacija od 9,3 % u odnosu na prvu polovicu 2022. godine. Promatrano prema namjeni potrošnje, najznačajniji rast cijena je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića te stanovanja, vode, električne energije, plina i drugih energenata.

Jačanje suradnje u oblasti zrakoplovstva

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog memoranduma o razumijevanju između Direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Srbije, Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine, Agencije za civilno zrakoplovstvo Crne Gore, Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije i Glavnog direktorata civilnog zrakoplovstva Republike Turske o međusobnoj suradnji.

Memorandum predstavlja osnovu zа ostvarivanje i jačanje suradnje između zemalja potpisnica, s ciljem unapređenje oblasti civilnog zrakoplovstva, i uključuje, među ostalim, priznavanje pilotskih dozvola, osnivanje pul stručnjaka i razmjenu iskustava u pogledu izrade i provedbe propisa o dronovima.

Na ovaj način se želi i koordinirati pristup vlasti civilnog zrakoplovstva u državama potpisnicama zajedničkim nastupom u međunarodnim zrakoplovnim organizacijama.

Istodobno se memorandumom podržava zajednička inicijativa za uspostavljanje Centra za obuku osoblja u oblasti zaštite civilnog zrakoplovstva, sa sjedištem u Beogradu, s tim da će realiziranje ove inicijative biti definirano posebnim aranžmanom i odobravano sukladno zakonskoj proceduri.

Ministarstvo komunikacija i prometa će Prijedlog memoranduma dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru donošenja, a za bh. potpisnika je predložen generalni direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.