VIDEO U Mostaru je održan važan sastanak, javio se Čović i otkrio ima li dogovora oko Izbornoga zakona

FOTO: FENA/BRANKA SOLDO

Različita su tumačenja što trebaju bh. vlasti uraditi kako bi dobili zeleno svjetlo iz Bruxellesa za otvaranje pristupnih pregovara

FENA | 27. VELJAČE 2024. | 19:02

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako na današnjem sastanku predstavnika stranaka, članova koalicije na državnoj razini nije postignut dogovor o tri ključna zakona koji su preduvjet za otvaranje bh. pristupnih pregovor s Europskom unijom (Izborni zakon, Zakon o Sudu BiH, Zakon o sukobu interesa).

- Zaključak o ova tri zakona u osnovi nismo dogovorili niti su povjerenstva mogla dogovoriti, ali su došli do razine od 70, 80 ili 90 posto, da se ne nadmudrujemo o postotcima - kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, povjerenstva će nastaviti s radom i ako neko od povjerenstava usuglasi na tragu onoga što su komentirali predsjednici stranaka, taj zakon će ići pred Vijeće ministara i Parlament BiH.


- Žao mi je što nismo uspjeli napraviti ogroman iskorak koji se od nas očekivao. Povjerenstva su napravila ozbiljan posao, imali su 7-8 sastanaka, ali evidentno je da mi kao predvodnici politika nismo uspjeli napraviti dovoljno osnove da se ona usuglase, pa smo se našli u raskoraku - dodao je Čović.

Različita su tumačenja što trebaju bh. vlasti uraditi kako bi dobili zeleno svjetlo iz Bruxellesa za otvaranje pristupnih pregovara, a po Čovićevim riječima, tri spomenuta zakona su minimum.

Čović je za 4. ožujka najavio sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj bi se mogli naći prijedlozi spomenutih zakona, ako se do tada postigne dogovor.

- Nastavljat ćemo držati komunikaciju, da održimo pozitivnu, afirmativnu atmosferu kako bi u konačnici najdalje do ponedjeljaka, utorka, mogli kazati da smo nešto usuglasili. Odluka se donosi 20. ili 21. ožujka, a naravno da bi sve naše odluke prošle administrativnu proceduru u Europskoj komisiji, taj posao moramo odraditi do ponedjeljka ili utorka - kazao je Čović.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.