Vatrogasci u ŽZH spremniji dočekuju novu sezonu, pogledajte što se sve mijenja

Na kraju razgovora Bošnjak je pozvao sve stanovnike ŽZH da hitno nazovu neki od sljedećih brojeva ako primijete požar

FENA | 30. TRAVNJA 2023. | 13:05

Kada je u pitanju zaštita od požara, ova godina do sada je bila klimatski povoljnija u odnosu na proteklu i vatrogasci u Županiji Zapadnohercegovačkoj imali su značajno manji broj intervencija u odnosu na lani.

Pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) Mladen Bošnjak u razgovoru za Fenu iznio je podatak da su vatrogasci u zapadnoj Hercegovini u prva četiri mjeseca ove godine imali 104 intervencije na gašenju požara, što je značajno manje u odnosu na 378 intervencija u istom razdoblju u 2022. godini.

– Naročito je bilo zahtjevno u ožujku prošle godine kada je zabilježena 241 intervencija na gašenju požara. Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, samo na području općine Posušje u ožujku je izgorjelo 1400 ha šume. Kiša koja je pala 31. ožujka ugasila je većinu otvorenih požara koji su bili izvan kontrole i spriječila daljnje materijalne štete – podsjetio je Bošnjak na situaciju u proljeće prošle godine.


Opremanje vatrogasnih postrojbi

Sustav zaštite požara u ŽZH sastoji se od četiri profesionalne vatrogasne postrojbe (Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje), tu su i dobrovoljna vatrogasna društva (Gorica, Mokro, Kočerin, Rakitno, Tihaljina), novoformirana dobrovoljna vatrogasna društva Jare i Trebižat te vatrogasna postrojba tvrtke Violeta Grude.

– U profesionalnim vatrogasnim postrojbama za pomoć u gašenju požara u ljetnim mjesecima na određeno vrijeme angažira se dodatni broj vatrogasaca – kazao je Bošnjak.

Te postrojbe opremljene su opremom i vatrogasnim vozilima za gašenje požara otvorenih prostora te opremom (hidrauličkim kliještima) i višenamjenskim vozilima za tehničke intervencije, prvenstveno kod težih prometnih nesreća kada je potrebno izvlačiti unesrećene osobe iz karamboliranih vozila.

– Na inicijativu Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke formirana je zajednička služba za zaštitu od požara od pripadnika navedenih DVD-ova, te na temelju potpisanog ugovora Uprava civilne zaštite i Stožer civilne zaštite pomažu u radu i opremanju dobrovoljnih vatrogasnih društava – kazao je pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite ŽZH.

Vatrogasne službe u ŽZH posjeduju šest vatrogasnih vozila, a u planu je nabavka vatrogasnog vozila s ljestvama koje je nužno kod požara na stambenim, industrijskim i drugim objektima.

Video nadzor u realnom vremenu

Nabavka opreme financira se sredstvima općina i gradova, a dio opreme nabavljen je kroz prekogranični projekt IPA II Bosna Hercegovina – Crna Gora „ Unaprjeđenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe“.

U sklopu ovog projekta izgrađen je i poligon za vatrogasne vježbe u Grudama, poslovna zona Pogana Vlaka – Poljanice, te se provodi druga faza projekta Holistic (autonomni sustav za praćenje, nadzor i praćenje šumskih požara).

Po Bošnjakovim riječima, projektom Holistic osigurava se video nadzor u realnom vremenu.

– Ovaj napredni sustav ima za cilj uspostavljanje virtualne mreže za upozorenja na šumske požare čime se smanjuje vrijeme odziva, kako bi se poboljšale i koordinirale preventivne i interventne mjere, s ciljem smanjenja opožarene površine, materijalnih i ljudskih gubitaka. Ovaj sustav nadzire veći dio prostora Županije tijekom 24 sata 7 dana u tjednu, s mogućnošću proširenja video-nadzora i na druga potencijalno ugrožena područja naše županije – rekao je Bošnjak.

Pored ulaganja u opremu nužno je kontinuirano raditi na edukaciji osoblja, pa se tako redovito organizira polaganje vatrogasnih ispita za profesionalne i dobrovoljne vatrogasce u Upravi civilne zaštite HNŽ-a u Mostaru.

– Također, Uprava civilne zaštite tri puta godišnje organizira polaganje ispita iz protupožarne zaštite za radne organizacije i institucije koje su dužne odrediti jednu ili više osoba ovisno od veličine, koja će biti odgovorna za provedbu mjera zaštite od požara u svojoj organizaciji ili instituciji. U cilju edukacije učenika i nastavnog osoblja i ukazivanja na važnost i neophodnost pravodobne i pravilne reakcije u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća, u organizaciji Uprave civilne zaštite ŽZH u suradnji s operativnim snagama civilne zaštite i žurnim službama provedena je edukacija u svim osnovnim školama naše županije na temu „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“ – kazao je Bošnjak.

Divlje deponije i rizik od požara

Iz Uprave civilne zaštite ŽZH još su jednom pozvali stanovništvo da svojim ponašanjem ne ugrožava svoje i tuđe živote, svoju i tuđu imovinu te da ne pali vatru na otvorenom prostoru u vrijeme požarne sezone, a naročito kada su atmosferski uvjeti takvi da pogoduju brzom širenju požara.

– Čest uzrok požara su divlje deponije otpada. Nažalost, u našoj županiji imamo velikih broj ovakvih deponija, a pojedine su toliko velike da mogu izazvati pravi ekocid. Potrebno je uključiti sve mjerodavne institucije i udruge za zaštitu okoliša u rješavanje ovog velikog problema. Zahvalni smo svima koji pomažu vatrogascima u gašenju požara na bilo koji način – poručio je pomoćnik ravnatelja Uprave civilne zaštite ŽZH Mladen Bošnjak.

Na kraju razgovora Bošnjak je pozvao sve stanovnike ŽZH da hitno nazovu neki od sljedećih brojeva ako primijete požar: vatrogasci 123, policija 122, Operativnog centara civilne zaštite 121.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.