Vatrogasci su ponovno spašavali djecu iz zaključanih automobila, roditeljima prijeti visoka kazna zatvora

FOTO: CROPIX

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja.

BILD.BA | 10. SRPNJA 2024. | 10:51

U posljednja dva dana vatrogasci su u Kaštelima i Makarskoj imali intervencije spašavanja djece iz zaključanih automobila.

Prije nepunih tjedan dana policija je ponovno pozvala građane da, posebno za vrijeme velikih vrućina, ne ostavljaju djecu samu u vozilima, jer posljedice mogu biti kobne. Nažalost, do nekih ljudi ta vrlo ozbiljna upozorenja nikako da dopru.

Tako su u utorak vatrogasci imali dvije intervencije, nakon što su zaprimili prijave da su djeca ostala zaključana u vozilima. Kako bi još jednom ukazalo na moguće kobne posljedice takvog čina, nesmotrenog čina Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, izradilo je informativni letak u kojem su posebno istaknute posljedice ostavljanja djece u vozilima, a ukazano je i na zakonski okvir kao i na preporuke stručnih osoba. Cilj je podizanje svijesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbjeglo njihovo stradavanje, podsjeća Dalmatinski portal.


Samo 15 minuta boravka u pregrijanom autu može dovesti do kobnih posljedica odnosno do oštećenja mozga i bubrega, upozorili su iz policije. Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, s obzirom na to da se tijekom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesretnih slučajeva, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

Stručnjaci upozoravaju kako ćete uvježbavanjem 'prisutnosti' izbjeći ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme svjesno obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo, npr. dodir ruku s volanom, zvukove koje čujemo iz okoline i slično.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljenu rutinu radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno), kao i ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu (torbu, mobitel, laptop), kako ne bi automatski izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo. U svakodnevnom životu roditeljima se savjetuje usvajanje metoda suočavanja sa stresom i uvježbavanje metoda prisutnosti u sadašnjem trenutku.

Djetetu je potrebno objasniti da smije i treba reagirati ako ga roditelj ostavi u vozilu, predočiti i načine mogućeg reagiranja (ako je to moguće i ovisno o dobi) te mu pokazati način izlaska iz vozila, otvaranje prozora ili bilo koji način signaliziranja da je ostalo samo u vozilu.
'Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti 'samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore'. Iznimno je važno ovo usvojiti kao pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece', poručuju liječnici.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.