Vatreni su postali prva reprezentacija na svijetu s vlastitom novčanicom, mi smo oduševljeni dizajnom

FOTO: CROPIX

Sadrži i sve sigurnosne detalje poput nevidljivog UV sloja, mikrotiska i hologramske folije.

BILD.BA | 24. LIPNJA 2024. | 11:33

U trenutku kad svi pričaju i rade analize o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, dakako nogometu, te dok se naši reprezentativci pripremaju za važnu utakmicu s Italijom, u trgovine svakodnevno stižu najnoviji asortimani navijačkih rekvizita, a automobili diljem Hrvatske ukrašavaju se kvadratićima.

No, to nije sve! Naime, od petka hrvatska reprezentacija postala je prva zemlja u svijetu koja je dobila svoju novčanicu. I dok je na poleđini 11 naših reprezentativaca, s lica novčanice smiješe se Joško Gvardiol, Ivan Perišić, Luka Modrić i Mateo Kovačić, čiji se potpisi nalaze na novčanici. Svoju podršku ovom projektu dao je i Hrvatski nogometni Savez (HNS).

Upravo na njihovim stranicama može se nabaviti ova novčanica (cijena joj je 12.99 eura) koja dolazi u zaštitnom pakiranju i s certifikatom autentičnosti. Radi se o pravoj novčanici dimenzija 139x76 mm, valja napomenuti bez platežne vrijednosti, no kao i novčanice eura, i ova premium novčanica Vatrenih odobrena je od Europske središnje banke.


Tiskana je u tiskari u Nizozemskoj u tvrtki koja originalno printa euro i to na identičnom papiru od čistog pamučnog vlakna koji joj daje karakterističnu šuštavost i otpornost na trošenje. Sadrži i sve sigurnosne detalje poput nevidljivog UV sloja, mikrotiska i hologramske folije. Zasad je tiskana u 30 tisuća primjeraka, jedinstvena je i po tome što ima vlastiti serijski broj.

Također onome tko je kupi daje i pristup jedinstvenom sadržaju pa se tako skeniranjem QR koda na mobitelu može pogledati nova službena himna Vatrenih ‘Najbolja kad je najteže’ u izvedbi Tihe Orlića i Opće Opasnosti", kazala je Božana Mrvoš, koja je s Morinom Cepetićem i Bojanom Guštinom dio ovog projekta.

Istaknula je da na ovom projektu rade skoro godinu dana. "Ideja je nastala iz želje da navijači, ljubitelji sporta i nogometa, ovjekovječe sportski događaj poput Europskog nogometnog prvenstva jedinstvenim autentičnim suvenirom u obliku novčanice. Prva novčanica je bila s likom legendarnog Cice Kranjčara, a zasad nam se najatraktivnija pokazala ona s pokojnom britanskom kraljicom Elizabetom", nastavila je.HNS im je dao blagoslov

Rekla je da do kraja godine planiraju inovativne digitalne kioske na kojima će se moći kupiti različite novčanice, a zatim je otkrila gdje će biti prvi od tih kioska. "Prvi od tih kioska bit će u Dubrovniku", kazala je. Ovaj trojac dolazi iz različitih branši: politologija, ekonomija, psihologija i pravo, ali svi se slažu u jednom - pravi su kreativci u duši.

"HNS nam je dao podršku, dopuštenje da koristimo njihova obilježja, pa smo vrlo brzo dogovorili dizajn, proceduru i proizvodnju. I Vatreni su tako postali prva reprezentacija na svijetu s vlastitom novčanicom.

U dogovoru s HNS-om željeli smo na novčanici imati naše najpopularnije igrače, pa smo se složili da to budu Modrić, Perišić, Kovačić i Gvardiol", kazao je Bojan.

U pripremi je i nova linija novčanica s likovima poznatih osoba, a služit će kao suvenir za koncerte, sportska događanja i druge posebne prihode te će se skeniranjem QR koda moći dobiti pristup informacijama o samom događaju, ekskluzivna videa nastala iza kulisa, intervjui i poruke slavnih…VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.