Vatikanska policija uhitila bivšeg papinog zaposlenika: Ono što je pokušao izvesti je van svake pameti

FOTO: UNSPLASH

Informaciju je prvi prenio talijanski list Domani, koji je osumnjičenika identificirao kao bivšega šefa komunikacija Fabbrice.

BILD.BA | 7. LIPNJA 2024. | 16:22
IZVOR: HINA

Vatikanska policija uhitila je bivšeg zaposlenika jer je, navodno pokušao prodati gradu-državi rukopis iz 17. stoljeća talijanskoga baroknog majstora Gian-Lorenza Berninija koji je prethodno nestao iz arhiva, rekao je glasnogovornik Vatikana.

Stručnjaci kažu da dokument na 18 stranica s pozlaćenim minijaturama sadrži prve detalje ukrasnih elementa na baldahinu bazilike svetog Petra koje je dizajnirao Bernini.

Cijenjeni kipar i arhitekt smatra se vodećim majstorom talijanske barokne arhitekture 17. stoljeća, a među njegovim remek-djelima je i četverostruka kolonada koja okružuje ovalni Trg sv. Petra.


Osumnjičenik je uhićen 27. svibnja pod optužbom za pokušaj iznude, a radio je za ustanovu 'Fabbrica di San Pietro', odgovornu i zaduženu za konzervacijske poslove i održavanje Bazilike svetog Petra.

Optuženik je još uvijek u vatikanskom pritvoru i posljednjih je dana ispitan dvaput, rekao je glasnogovornik. Vatikanski tužitelji sljedeći će tjedan odlučiti hoće li protiv njega biti i službeno podignuta optužnica.


Tražio je za rukopis 120.000 eura

Tužitelji su pokrenuli istragu nakon pritužbe Fabbrice te su priveli muškarca kad je Vatikanu vratio rukopis, zauzvrat tražeći 120.000 eura.

Papa Franjo je ugostio Vatrene pa im poslao snažnu poruku: 'Imate čast predstavljati svoj narod'

Informaciju je prvi prenio talijanski list Domani, koji je osumnjičenika identificirao kao bivšega šefa komunikacija Fabbrice, kazavši da je navodno pokušao prodati rukopis kardinalu Mauru Gambettiju, nadprezbiteru bazilike.

Domani je rekao da je nestali rukopis ponovno u posjedu Vatikana.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.