Uznemirujuća snimka kruži internetom: Vozač Tesle zahvaljujući brzoj reakciji izbjegao smrt

FOTO: ILUSTRACIJA

Prije nego što se potpuno zaustavio u polju, Tesla je udarila u stup, uzrokujući značajnu štetu na automobilu.

BILD.BA | 22. SVIBNJA 2024. | 09:49

Vlasnik Tesla Modela 3, možda previše pouzdan i samouvjeren u sposobnosti "Full Self-Driving Mode" (potpuno samovozeći način), podijelio je snimku s kamere na kontrolnoj ploči koja prikazuje izuzetno blizak susretu s vlakom, piše Carscoops.

Video s kamere na kontrolnoj ploči prikazuje Teslu kako vozi kroz gustu maglu koja je znatno smanjila vidljivost. Približavajući se prijelazu preko željezničke pruge, unatoč trepćućim svjetlima i nadolazećem vlaku, automobil nije kočio. Vozač je u zadnji čas preuzeo kontrolu nad vozilom, naglo skrenuo i tako izbjegao katastrofu.

Prije nego što se potpuno zaustavio u polju, Tesla je udarila u stup, uzrokujući značajnu štetu na prednjem desnom kotaču i ovjesu, kao i puknuće branika i blatobrana. Vozač je navodno zadobio manje ozljede, ali nije trebao medicinsku pomoć.

Mnogi krive vozača

Snimka iz automobila, koja je prvotno podijeljena na forumu Tesla Motors Club, brzo se proširila na društvenim mrežama poput Twittera i Reddita, privlačeći veliku pažnju korisnika. Mnogi komentatori krive isključivo vozača, kritizirajući njegovu nepažnju unatoč upozorenjima ugrađenim u sustav.

Također su krivili vozača zbog oslanjanja na potpuno samovozeći način u lošim vremenskim uvjetima i pri brzini koja se smatrala neprimjerenom za te uvjete.

Vozač, koji posjeduje Tesla Model 3 godinu dana, tvrdi da FSD način rada nije reagirao na prolazeće vlakove dvaput u posljednjih šest mjeseci, na različitim prijelazima preko željezničke pruge. Također je istaknuo da odvjetnici nerado preuzimaju njegov slučaj "zbog nedostatka značajnih ozljeda".

Donesena važna presuda: Tko je kriv za prometnu nesreću automobila kojim upravlja autopilot?

U obrani svoje odgođene reakcije, vozač je objasnio: "Nakon korištenja FSD sustava neko vrijeme, skloni ste mu vjerovati da će ispravno raditi, baš kao što biste vjerovali adaptivnom tempomatu.

Pretpostavljate da će vozilo usporiti kad se približava sporijem automobilu ispred, sve dok ne uspori, i iznenada ste prisiljeni preuzeti kontrolu. Ta samozadovoljnost može se nakupljati s vremenom zbog sustava koji obično radi kako se očekuje, što čini incidente poput ovog posebno zabrinjavajućim."
Što se tiče brzine kojom je vozio prije nesreće, rekao je: "Od ažuriranja prije otprilike mjesec dana, automobil je postavljao brzinu na državnoj cesti (s ograničenjem brzine od 88 km/h) na oko 98 do 101 km/h, što je u skladu s normalnim prometnim tokom i onim što bi obično postavio tempomat u drugim automobilima."

Prema Teslinom priručniku, Full Self-Driving Capability zahtijeva da vozač "u svakom trenutku obraća pažnju na cestu i uvijek bude spreman na trenutnu akciju".

Nažalost, mnogi vlasnici Tesle percipiraju sustav kao viši nivo autonomije nego što to zapravo jest (Razina 2), što je rezultiralo s nekoliko značajnih nesreća tijekom godina. Vlasti u SAD-u i inozemstvu otvoreno su kritizirale Teslu zbog korištenja termina "potpuno samovozeći" za opisivanje onoga što je zapravo ADAS paket koji zahtijeva stalni nadzor čovjeka.

Iz Carscoopsa su se obratili Tesli za komentar u vezi s navodnim incidentom s FSD-om. Zasad nema odgovora, prenosi Index.hr.


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.