Uznemiravajuće scene u Albaniji: Prosvjednici gađali zgradu vlade molotovljevim koktelima i kamenjem

FOTO: AFP

Tijekom prosvjeda optužili su albanskog premijera Edija Ramu za nepotizam i korupciju.

BILD.BA | 21. VELJAČE 2024. | 10:26
IZVOR: FENA

Tisuće prosvjednika okupile su se sinoć ispred sjedišta albanske Vlade u Tirani na prosvjedu tijekom kojeg su gađali zgradu vlade molotovljevim koktelima i kamenjem optužujući aktualnu vlast za umiješanost u organizirani kriminal i korupciju.

Prosvjed je organiziran u povodu 20. veljače 1991. kada su prodemokratski prosvjednici srušili kip dugogodišnjeg albanskog komunističkog diktatora Envera Hoxhe, a nakon što je čelniku albanske oporbe Saliju Berishi određen kućni pritvor.

Tijekom prosvjeda pripadnici oporbene Demokratske stranke optužili su albanskog premijera Edija Ramu za nepotizam i korupciju a pripadnici interventne policije osiguravali su ured albanskog premijera.


​Berisha, protiv kojega se vodi istraga zbog korupcije, prosvjednica se obratio putem videolinka optuživši vladu Edija Rame za najgoreg neprijatelja egzistencije albanskih građana.

"Danas pred sobom nemamo simbole diktature utemeljene na marksističko-lenjinističkoj doktrini, nego se suočavamo s novom vrstom diktature, koja se temelji na sprezi vlasti s kriminalom, pretvaranju glasanja u kriminal i kriminala u glasovanje i trgovinom stotinama tona droge i narkoeura”" rekao je između ostalog Berisha, prenose Reporteri.

Berisha je aktualnog albanskog premijera Edija Ramu usporedio s bivšim diktatorom Enverom Hoxhom istaknuvši kako je Rama koncentrirao sve ovlasti u svojim rukama i želi Albaniju bez oporbe.

Sali Berisha koji je bio albanski premijer od 2005. do 2013. odbacio je optužbe ističući kako je glavni cilj Edija Rame ušutkati protivnike dok tužiteljstvo u Tirani još nije odlučilo hoće li podići optužnicu protiv Berishe ili je odbaciti.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.