Užasna sramota u hrvatskoj komponenti u Oružanim snagama BiH: Čak sedam vojnika palo u nesvijest na važnoj manifestaciji

FOTO: ILUSTRATIVNA FOTOGRAFIJA, NEMA VEZE S DOGAĐAJIMA OPISANIMA U ČLANKU

Inače, hrvatska komponenta u Oružanim snagama BiH ima problema. 

DRAGAN MARIĆ | 14. TRAVNJA 2023. | 02:24

Središnja svečanost povodom obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH trajala je, među ostalim manifestacijama, u ponedjeljak, u vojarni “Stanislav Baja Kraljević”, u Rodoču.

Kako doznaje portal Bild.ba, čak sedmero pripadnika OS BiH palo je u nesvijest za vrijeme trajanja manifestacije.

"Rušili su se kao prazne plastične boce na vjetru što je jako sramotno za vojsku. Nema nikakvih vježbi ni priprema, nema plana ni programa kako obilježiti neku manifestaciju. Prije samo nekoliko godina, vojnici bi po više dana vježbali stajanje u stavu mirno na suncu, ako bi netko od njih zamantao, znali bi da ne možemo računati na nj, a sve bi na kraju prošlo kako treba.


Ovo je sramotno za Oružane snage, posebno za hrvatsku komponentu unutar OS BiH, zamislite da sutra krene rat, jesu to ljudi koji bi nas branili", priča za portal Bild.ba vidno revoltiran dugogodišnji pripadnik OS BiH a nekadašnji vojnik HVO-a.

Nastavio je u sličnom tonu

Naš sugovornik je nastavio u sličnom tonu.

"Ja sam služio JNA. Bio je srpanj. Umro je neki važan funkcioner u Jugoslaviji. Mi smo više od tri sata stajali pod punom ratnom spremom. Vani je bilo oko 40. Vrućina, ravnica, sve se događalo u Novom Sadu. Nitko se nije srušio. Od čega oni mantaju? Od sunca jakog početkom travnja? Sramotno, užasno sramotno", govori Bildov izvor.

Inače, hrvatska komponenta u Oružanim snagama BiH ima problema.

Plaće su male, nitko ne želi raditi pri vojsci za tako malene iznose, a vojnikinje i vojnici koji se prijavljuju, očito, nisu kompetentni.

Podsjetimo, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma, Hrvatsko vijeće obrane i Armija Republike Bosne i Hercegovine postali su Vojska Federacije. Kasnije, kad je pristala i Vojska Republike Srpske, te dvije vojske činile su Oružane snage Bosne i Hercegovine. Pripadnici 1. pješačke pukovnije OS BiH danas su de facto nasljednici nekadašnjeg HVO-a.

Drugim riječima, 18 godina nakon utemeljenja OS BiH, nasljednici HVO-a na važnim događajima doslovno sramote i OS BiH i HVO. Naprosto je nedopustivo, sramotno i nezamislivo da na jednoj takvoj manifestaciji toliki broj vojnika pada u nesvijest.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Novinar i povremeni kolumnist portala Bild.ba
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.