Užas u Meksiku: Prvi put u povijesti su izabrali ženu predsjednicu, nekoliko sati poslije ubijena je gradonačelnica

FOTO: FACEBOOK

Najveći izbori ikad održani u Meksiku bili su ujedno i najnasilniji u modernoj povijesti.

BILD.BA | 5. LIPNJA 2024. | 10:37
IZVOR: HINA

Naoružani napadači ubili su gradonačelnicu u Meksiku samo nekoliko sati nakon što je zemlja prvi put izabrala ženu za predsjednicu.

Yolanda Sanchez je upucana u gradu Cotija, kojim je upravljala od rujna 2021. Radilo se o prvoj ženi koja obnašala tu dužnost. Lokalni mediji navode da je upucana 19 puta i da je umrla u bolnici ubrzo nakon napada. U pucnjavi je ubijen i njezin tjelohranitelj.

Policija za sada nije provela uhićenja povezana s napadom. Sanchez je, nakon što je preuzela dužnost u rujnu 2021., prijavila da je primala prijetnje smrću. U 2023. su je oteli otmičari i držali tri dana da bi je nakon toga pustili.


Gradonačelnica je kazala kako zna kojoj kriminalnoj skupini pripadaju, a lokalne novine navode da su najvjerojatniji krivci kartel Jalisco New Generation (CJNG). CJNG se bavi trgovinom drogom, kao i otmicom radi otkupnine i iznude, piše BBC.


Nije popustila pod prijetnjama

Sanchez je rekla da su ljudi koji su joj prijetili nakon što je preuzela dužnost tražili da sigurnost grada prepusti državnim policajcima koje zapravo plaćaju organizirane kriminalne skupine. Ona je to odbila i zatražila pojačanu zaštitu vojske. Gradonačelnica je nakon incidenta dobila i naoružane tjelohranitelje.

Sanchez je ubijena u manje od 24 sata nakon što je Meksiko na izborima odabrao svoju prvu ženu predsjednicu Claudiu Sheinbaum, koja će prisegnuti 1. listopada. Sheinbaum, klimatska znanstvenica i bivša gradonačelnica Mexico Cityja, dugogodišnja je saveznica sadašnjeg lijevog populističkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, kojemu nije bilo dopušteno ponovno se kandidirati nakon šest godina na dužnosti.

Stanje slovačkog premijera je stabilno: Jedan metak je prošao kroz trbuh, a drugi je pogodio zglob

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da će biti "marioneta" Lopez Obradora, iako je obećala da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomogle najsiromašnijim Meksikancima.

Gotovo 100 milijuna Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima, kada se glasalo i za gradonačelnika glavnog grada, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih pozicija.

Najveći izbori ikad održani u Meksiku bili su ujedno i najnasilniji u modernoj povijesti, s ubojstvom 38 kandidata. Nasilje je potaknulo zabrinutost za demokraciju zbog zaraćenih narkokartela. U nedjelju su dvije osobe ubijene na biračkim mjestima u državi Puebla.VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.