Ukrajinski premijer pozvao EU i Japan da uvedu nove sankcije Rusiji nakon smrti Navaljnog

'Tražimo da ova sankcija provede na ekonomskome planu, u ekonomskoj sferi, te u političkoj sferi na pojedincima', kazao je premijer Denis Šmihal

BILD.BA | 20. VELJAČE 2024. | 08:43
IZVOR: HINA

Ukrajinski premijer pozvaoje u utorak Europsku uniju i Japan da uvedunove ekonomske sankcije Rusiji nakon smrti vođe ruske opozicije Alekseja Navaljnoga.

Poziv na uvođenje sankcija uslijedio je nakon što su zemlje Europske unije Njemačka, Litva i Švedska zatražile posebnenove sankcijenakon smrti Navaljnoga u dalekoj kažnjeničkoj koloniji u Rusiji, te nakon što je američki predsjednik Joe Biden također upozorio da bi Moskva mogla snositi posljedice.

"Tražimo da ova sankcija provede na ekonomskome planu, u ekonomskoj sferi, te u političkoj sferi na pojedincima", kazao je premijer Denis Šmihalna novinskoj konferenciji u Tokiju, gdje se sastao s premijerom Fumiom Kishidomkako bi raspravljali o obnovi Ukrajine.


Šmihalje dodao da Kijev s veseljem iščekujeda američki Kongres podupre paket vojne pomoći ukrajinskim snagama koje su suočene s manjkom streljiva, pogotovo dalekometnoga, koje im treba kako bi mogle pogoditi ruske puteve opskrbe.

"Borimo se za demokratske vrijednosti za cijeli demokratski svijet, ovo je egzistencijalnirat demokracije protiv autokracije", poručioje.

Rusija je u subotu kazalada je preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijivkom, što je najveći dobitak otkad je zauzela Bahmut u svibnju, gotovo točno dvije godine od početka Putinovanapada na Ukrajinu.

Ruski vojni uspjehdogodio se dok su se američki zakonodavci prepiralioko paketa vojne pomoći Kijevu.

Mike Johnson, republikanski govornik u američkome Zastupničkomdomu, kazao je da se njegovo vijeće neće žuriti s odlukomo paketu vojne pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael, koji je već prošao u Senatu.

Japanska jevlada dosad obećaladati financijsku pomoć u iznosu od više od 10 milijardi dolara za Ukrajinu, no nije pružila nikakvu vojnu pomoć jer ne dopušta izvoz smrtonosnoga oružja.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.